Image
Hoitajan vastaanotto

Tervetuloa Pohjoisklinikalle

Pohjoisklinikalta saat apua alkoholiin ja muihin päihteisiin liittyvissä huolissa ja ongelmissa. Olemme täällä sinua varten.

Varaa aika verkosta

Työkaluja muutokseen jo ensimmäiseltä vastaanottokäynniltä

Miten päästä alkuun alkoholin tai jonkin muun päihteen käytön vähentämisessä tai lopettamisessa? Pohjoisklinikan päihdehoitajan vastaanotolta saa konkreettisia työkaluja muutokseen.

Yleisin syy päihdehoitajan vastaanotolle hakeutumiseen ovat alkoholinkäyttöön liittyvät huolet ja ongelmat. Apua haetaan yhä useammin jo varhaisessa vaiheessa, kun juomisesta herää huoli ensimmäistä kertaa. Lisäksi hoidetaan pidemmälle edenneitä ongelmia, kuten alkoholiriippuvuutta eli alkoholismia.

Apua haetaan yhä useammin jo varhaisessa vaiheessa, kun juomisesta herää huoli ensimmäistä kertaa.

Apua saa myös lääkkeisiin, kannabikseen, opioideihin ja muihin huumausaineisiin liittyvissä ongelmissa. Niiden lisäksi Pohjoisklinikalla hoidetaan peliriippuvuutta ja muita toiminnallisia riippuvuuksia. Päihde- tai riippuvuusongelman rinnalla hoidetaan aina myös mahdollisia mielenterveyteen liittyviä ongelmia.

Varaa ensikäynti Pohjoisklinikalle

Keskustelun lisäksi päihdehoitaja käyttää asiakkaan tilanteen arvioimiseen soveltuvia terveydenhoidollisia mittareita, kuten Audit- ja SDS-kyselyä. Vastaanotolla käydään läpi asiakkaan hyvinvointia myös laajemmin esimerkiksi uneen, ravintoon, liikuntaan, perhesuhteisiin ja työhön liittyen.

Selkeä tavoite mahdollistaa muutoksen

Kun asiakas ja päihdehoitaja ovat yhdessä muodostaneet kokonaiskuvan tilanteesta, määritellään asiakkaalle sopiva tavoite. Ammattilaisen tuella tavoitteesta tulee konkreettinen ja realistinen. Tavoite ei välttämättä aina saavuta lopullista muotoaan ensimmäisellä vastaanottokäynnillä. Silloin voidaan asettaa pienempiä välitavoitteita.

Tavoitteen asettamisen lisäksi päihdehoitajan kanssa suunnitellaan askeleet, joiden avulla tavoitteen saavuttaminen on mahdollista. Askeleet eivät yleensä ole monimutkaisia vaan hyvinkin yksinkertaisia arkeen liittyviä asioita. Toipumista voivat tukea esimerkiksi muutokset unirytmiin.

Päihdehoitajan tehtävänä on myös vahvistaa asiakkaan uskoa siihen, että muutoksen tekeminen on mahdollista.

Ammattilaisen avulla on mahdollista arvioida omaa tilannettaan todenmukaisesti ja käytännönläheisesti ja saada uusia näkökulmia asioihin. Päihdehoitajan tehtävänä on myös vahvistaa asiakkaan uskoa siihen, että muutoksen tekeminen on mahdollista.

Varaa ensikäynti Pohjoisklinikalle

Pohjoisklinikan päihdehoitajilla on pitkä kokemus ihmisten tukemisesta erilaisissa elämäntilanteissa. Monelle on lohdullista kuulla, että oma tilanne ei ole toivoton.

Ammattilainen kulkee rinnalla

Päihdehoitaja auttaa asiakasta huomaamaan, ettei tämä ole luopumassa mistään vaan menossa kohti parempaa. Vastaanotolla saa apua oman ajattelunsa seuraamiseen ja oppii tunnistamaan asioita ja ajatuksia, jotka vaikeuttavat tavoitteen saavuttamista. Hankalien hetkien varalta tehdään suunnitelmia, jotka auttavat niiden yli. Myös tunnesäätelyyn saa tarvittaessa apua.

Yhdessä suunnitelluilla konkreettisilla toimilla ja työkaluilla pääsee heti aloittamaan etenemisen kohti haluttua muutosta.

Tavoitteena on, ettei kukaan lähde vastaanotolta kotiin tyhjin käsin. Yhdessä suunnitelluilla konkreettisilla toimilla ja työkaluilla pääsee heti aloittamaan etenemisen kohti haluttua muutosta. Joskus jo yksi vastaanottokäynti riittää muutoksen tekemiseen. Usein asiakkaat käyvät kuitenkin vastaanotolla useamman kerran, ja päihdehoitaja kulkee rinnalla tavoitteen saavuttamisessa.

Jos asioita haluaa käsitellä yhdessä puolison tai perheenjäsenen kanssa, päihdehoitajalle voi varata ajan myös parivastaanotolle. Parivastaanotto on tarkoitettu kahden ihmisen yhteiseksi vastaanotoksi.

Varaa aika ensikäynnille

Uutena asiakkaana voit aloittaa varaamalla maksuttoman 20 minuutin ensikäynnin päihdehoitajalle. Etävastaanotolle pääset mistä tahansa päin Suomea.

Varaa ensikäynti verkosta

Tutustu Pohjoisklinikan palveluihin

Päihdehoitajan vastaanotto Parivastaanotto Lääkärin vastaanotto Hinnasto

Lue lisää

Krapulassa Mikko katsoi kellosta, milloin voi jo alkaa ottaa olutta: ”Häpesin myöntää edes itselleni, että join liikaa” Päihdelääkäri: ”Ei pidä hakea apua vasta sitten, kun on jo menettänyt kaiken”