Image
Joulunpyhät

Tervetuloa Pohjoisklinikalle

Pohjoisklinikalta saat apua alkoholiin liittyvissä huolissa ja ongelmissa. Olemme täällä sinua varten.

Varaa aika verkosta

Päihdelääkäri: "Läheisen huoli alkoholinkäytöstä herää usein joulunpyhien jälkeen"

Alkoholia käytetään usein joulunpyhien aikaan enemmän kuin arjessa. Liiallinen juominen vaikuttaa aina myös läheisiin.

”Vastaanotolle tulee usein läheisiä, jotka pohtivat, onko puolison alkoholinkäyttö enää niin sanotusti normaalia. Runsasta juomista saatetaan perustella läheisille esimerkiksi nollaamisella ja stressin purkamisella”, kertoo johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki Pohjoisklinikalta.

Päihdepalveluihin hakeutumisessa on tyypillisesti piikki lomakausien jälkeen. Joulunpyhät ja vuodenvaihteeseen sijoittuvat vapaat eivät tee tässä poikkeusta. Moni miettii, mistä tunnistaa, onko läheisen alkoholinkäyttö vielä hallinnassa vai pitäisikö juomiseen puuttua.

Apua hakeakseen ei tarvitse olla alkoholisti

”Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että jos alkoholinkäyttö aiheuttaa huolta tai vaikuttaa kielteisesti esimerkiksi parisuhteeseen tai työssä käymiseen, juominen ei ole enää ongelmatonta. Apua hakeakseen ei tarvitse olla alkoholisti, vaan useimmiten kyse on lievemmästä ongelmasta”, Kaarlo Simojoki sanoo.

Mietityttääkö alkoholinkäyttö? Varaa ensikäynti

Tutkimusten mukaan lähes 60 prosenttia niistä, joiden alkoholinkäyttö ylittää korkean riskin rajan, pitää itseään kohtuukäyttäjinä. Korkea alkoholin aiheuttamien pitkäaikaisten terveyshaittojen riski koskee yli 200 000 suomalaista.

”Alkoholin aiheuttamat ongelmat ovat sen verran yleisiä, että kunpa niihin myös haettaisiin rohkeammin apua”, Simojoki toteaa.

Alkoholiongelmat ovat kuin mikä tahansa muukin terveysongelma

”Pohjoisklinikalla pidämme tärkeänä sitä, että vastaanotolla voi puhua kiertelemättä ilman häpeää. Alkoholinkäyttöön liittyvistä vaikeuksista keskustellaan samalla tavalla kuin mistä tahansa muustakin terveysongelmasta”, Kaarlo Simojoki kertoo.

”Ensikäynnille pääse helposti myös etänä, kuten muillekin päihdehoitajan ja lääkärin vastaanotoille. Mukaan voi ottaa aina läheisen tai muun tukihenkilön.”

Varaa aika ensikäynnille

Uutena asiakkaana voit aloittaa varaamalla maksuttoman 20 minuutin ensikäynnin päihdehoitajalle. Etävastaanotolle pääset mistä tahansa päin Suomea.

Varaa ensikäynti verkosta

Tutustu Pohjoisklinikan palveluihin

Vastaanotot Läheisen tuki Hinnasto

Lue lisää

Krapulassa Mikko katsoi kellosta, milloin voi jo alkaa ottaa olutta: ”Häpesin myöntää edes itselleni, että join liikaa” Päihdelääkäri: ”Ei pidä hakea apua vasta sitten, kun on jo menettänyt kaiken”