Image
Tyhjä viinipullo

Tervetuloa Pohjoisklinikalle

Pohjoisklinikalta saat apua alkoholiin ja muihin päihteisiin liittyvissä huolissa ja ongelmissa. Olemme täällä sinua varten.

Varaa aika verkosta

Alkoholismi

Alkoholismi eli alkoholiriippuvuus on krooninen sairaus, jota voidaan hoitaa. Alkoholismista toipumiseen tarvitaan useimmiten ammattilaisen apua.

Alkoholismilla tarkoitetaan alkoholin jatkuvaa, usein toistuvaa tai pakonomaista käyttöä siitä huolimatta, että se aiheuttaa terveydellisiä tai sosiaalisia haittoja. Alkoholiriippuvuuteen kannattaa hakea apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Alkoholismi on sairaus

Alkoholismissa on kyse kroonisesta sairaudesta, jossa ihmisen elimistö ja mieli tulevat riippuvaiseksi alkoholista. Alkoholismia kutsutaan myös alkoholiriippuvuudeksi.

Miehistä noin 10–15 prosenttia kärsii alkoholiriippuvuudesta jossain elämänsä vaiheessa.

Alkoholistiksi voidaan määritellä henkilö, jolla on psyykkinen riippuvuus alkoholiin ja joka täyttää diagnostiset tautiluokitusten kriteerit. Alkoholismiin liittyy usein kohonnut kyky sietää alkoholin vaikutuksia ja alkoholinkäytön lopettamista seuraavina päivinä ilmenevät vieroitusoireet.

Miehistä noin 10–15 prosenttia kärsii alkoholiriippuvuudesta jossain elämänsä vaiheessa. Viime vuosina alkoholismi on yleistynyt huomattavasti myös naisilla.

Mietityttääkö alkoholinkäyttö? Varaa ensikäynti

Mitä alkoholismista seuraa?

Alkoholismin tunnistaa usein siitä, että alkoholia käytetään enemmän tai pidempään kuin alun perin oli tarkoitus. Juomisen vähentäminen tai lopettaminen ei onnistu, vaikka alkoholismista kärsivä haluaisi saada alkoholinkäyttönsä hallintaan. Humalassa saattaa olla sammumista ja muistikatkoksia.

Alkoholiriippuvuus heikentää yleensä terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Alkoholismia sairastavalla on usein myös muita neurologisia ja psykiatrisia ongelmia.

Alkoholismi altistaa monille hengenvaarallisille sairauksille, kuten haimatulehduksille ja maksakirroosille. Se lisää masennusta, univaikeuksia ja ärtyneisyyttä. Myös muistihäiriöt ovat yleisiä.

Lisäksi humalatilassa sattuu helpommin tapaturmia. Alkoholismi vähentää keskimääräistä elinikää 6–18 vuodella.

Sairautta yritetään usein salailla muilta ja avun hakemisessa viivytellä esimerkiksi häpeän vuoksi.

Alkoholismin aiheuttamat sosiaaliset ongelmat näkyvät esimerkiksi riitoina läheisten kanssa, vaikeuksina työssä tai taloudellisina hankaluuksina. Sairaus vaikuttaa useimmiten koko lähipiiriin.

Alkoholismi ei näyttäydy vain yhdellä tavalla. Alkoholismista kärsivä voi yhtälailla juoda yksin ja salaa kuin ravintolassa muiden seurassa. Sairautta yritetään usein salailla muilta ja avun hakemisessa viivytellä esimerkiksi häpeän vuoksi.

Mietityttääkö alkoholinkäyttö? Varaa ensikäynti

Mistä apua alkoholismiin?

Alkoholiriippuvuuden katkaiseminen ilman ammatillista apua on vaikeaa. Fyysinen palautuminen riippuvuudesta on hidasta ja edellyttää jopa puolen vuoden raitista jaksoa. Muutos on vaativa myös henkisesti, sillä tunteita on opittava käsittelemään uudella tavalla, ilman alkoholia.

Kun lopettaa runsaan alkoholinkäytön, alkoholin aiheuttamat vieroitusoireet on syytä ottaa vakavasti ja tarvittaessa hakeutua terveydenhuollon palveluihin. Vieroitusoireet voivat pahimmillaan olla hengenvaarallisia.

Alkoholiriippuvuus kehittyy pitkän ajan kuluessa. Mitä aiemmin haitallisen alkoholinkäytön tunnistaa, sitä helpompi on välttää vaikea riippuvuus ja oppia hallitsemaan alkoholinkäyttöään.

Varaa aika ensikäynnille

Uutena asiakkaana voit aloittaa varaamalla maksuttoman 20 minuutin ensikäynnin päihdehoitajalle. Etävastaanotolle pääset mistä tahansa päin Suomea.

Varaa ensikäynti verkosta

Tutustu Pohjoisklinikan palveluihin

Vastaanotot Verkkoterapia Hinnasto

Lue lisää

Alkoholismi – sairaus, johon kannattaa hakea apua Mikä on liikaa? Näin arvioit alkoholinkäyttöäsi Pohjoisklinikalla autamme, jos alkoholi mietityttää

Lähteet

Päihdelinkki Terveyskirjasto