Image
Nainen herää herätyskellon ääneen
Mostphotos

Tervetuloa Pohjoisklinikalle

Pohjoisklinikalta saat apua alkoholiin ja muihin päihteisiin liittyvissä huolissa ja ongelmissa. Olemme täällä sinua varten.

Varaa aika verkosta

Alkoholin vaikutukset terveyteen

Alkoholinkäyttö voi vaikuttaa terveyteen haitallisesti ja heikentää mielen hyvinvointia lukuisilla eri tavoilla.

Runsaaseen alkoholinkäyttöön voi liittyä esimerkiksi unettomuutta ja masennusta. Melko tavanomainenkin juominen lisää riskiä erilaisiin syöpiin ja tapaturmiin.

Alkoholi ja unettomuus Alkoholi ja stressi Alkoholi, ahdistus ja masennus Alkoholi ja seksi Alkoholi ja painonhallinta Alkoholi ja liikunta Alkoholi ja perhe Alkoholin terveyshaitat

Alkoholi ja unettomuus

Pieni määrä alkoholia saattaa ajoittain rentouttaa ja helpottaa nukahtamista. Jos alkoholia juo yli kaksi annosta, jo se riittää heikentämään unta. Alkoholi vaikuttaa uneen rikkomalla unen rakenteen ja lamaamalla keskushermostoa.

Alkoholi ei todellisuudessa helpota nukahtamista, vaan pahentaa unettomuuskierrettä.

Paljon käytettynä alkoholi vaikuttaa uneen ja nukkumiseen esimerkiksi vähentämällä syvää unta ja lisäämällä painajaisia ja levottomuutta unen aikana. Alkoholi voi myös vaurioittaa aivojen uni-valveen säätelykeskuksia. Liiallisen juomisen seurauksena ”sammuminen” ei ole oikeaa unta, vaan vaarallinen myrkytystila.

Alkoholin liiallinen käyttö on yleinen syy unettomuudelle. Alkoholi ei todellisuudessa helpota nukahtamista, vaan useimmiten vain pahentaa unettomuuskierrettä.

Alkoholi ja stressi

Stressin syynä voi olla esimerkiksi kiire, ongelmat työelämässä ja äkilliset elämänmuutokset. Haasteellisten tilanteiden lisäksi myös myönteiset muutokset elämässä voivat aiheuttaa stressiä. Erityisesti pitkäaikainen stressi voi olla usealla tapaa haitallista, lyhytaikaista tai määräaikaista stressiä on helpompi sietää.

Yleisiä stressin psyykkisiä oireita ovat ärtymys, levottomuus, muistiongelmat ja unen häiriöt. Stressi voi näkyä myös fyysisinä oireina, kuten päänsärkynä, sydämentykytyksenä, pahoinvointina tai flunssakierteenä.

Stressiin liittyen onkin hyvä tarkistaa alkoholin käyttöön liittyviä tottumuksiaan ja keskustella tarvittaessa asiasta lääkärin kanssa.

Stressaantuneena omaa oloa yritetään joskus helpottaa alkoholilla tai muilla päihteillä. Stressiin liittyen onkin hyvä tarkistaa alkoholin käyttöön liittyviä tottumuksiaan ja keskustella tarvittaessa asiasta lääkärin kanssa.

Kun stressin oireita yritetään lievittää alkoholilla, seurauksena on usein vain entistä kuormittavampi tilanne. Alkoholin vaikutuksesta uni ei syvene kunnolliseksi uneksi, mikä lisää väsymystä ja hankaloittaa arjessa selviytymistä entisestään.

Alkoholi, ahdistus ja masennus

Ahdistus ja erilaiset pelot ovat osa ihmisen elämää. Ylikorostuneina ne voivat kuitenkin heikentää hyvinvointia ja vaikeuttaa arjessa ja työssä jaksamista. Ahdistus voi olla jatkuvaa tai kohtauksenomaista.

Ahdistus voi ilmetä esimerkiksi paniikkioireina tietyissä tilanteissa. Paniikkioireet tuntuvat kehossa muun muassa sydämen tykytyksenä, huimauksena tai rintakipuna. Paniikkikohtausten taustalla saattaa olla pidempään jatkunutta alkoholinkäyttöä.

Ahdistuksen lisäksi masennus heikentää hyvinvointia. Masennuksen tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi mielialan lasku, unen häiriöt, väsyneisyys ja toivottomuuden tunteet. Masennus voi aiheuttaa myös kipuja tai muita fyysisiä oireita. Voimistuessaan masennus heikentää työ- ja toimintakykyä.

Toisaalta alkoholi rasittaa ja herkistää ihmisen elimistöä, mikä voi aiheuttaa voimakkaita ahdistuksen tuntemuksia.

Alkoholinkäyttö voi olla kytköksissä ahdistukseen tai masennukseen. Ahdistukseen alkoholi vaikuttaa kahdella tapaa: Alkoholi voi lievittää ahdistuneisuutta, mikä voi johtaa alkoholin säännölliseen ja runsaaseen käyttöön. Toisaalta alkoholi rasittaa ja herkistää ihmisen elimistöä, mikä voi aiheuttaa voimakkaita ahdistuksen tuntemuksia. Alkoholi voi aiheuttaa myös huomattavia masennusoireita.

Ahdistuneisuus ja masennus on tärkeä tunnistaa, jotta ammattilainen voi tarjota tilanteeseen soveltuvaa apua. Riittävä apu voi olla jo muutama tapaaminen ammattilaisen kanssa. Esimerkiksi alkoholin aiheuttamat masennusoireet lievittyvät usein muutamassa viikossa alkoholinkäytön lopettamisen jälkeen.

Alkoholi ja seksi

Alkoholi turruttaa seksuaaliselle kanssakäymiselle tärkeitä tunteita ja aistimuksia. Pari annosta alkoholia voi rentouttaa, mutta sitä suuremmat määrät alkavat vaikuttaa seksiin haitallisesti.

Miehillä impotenssi eli erektion heikkous tai puuttuminen on tavallinen ongelma, jos juominen on runsasta. Lisäksi orgasmin saavuttaminen voi estyä.

Naisilla liiallisesta alkoholinkäytöstä voi seurata ongelmia orgasmin saavuttamisen lisäksi seksuaalisessa kiinnostuksessa tai kiihottumisessa. Usein kyse on hormonihäiriöistä, jotka palautuvat normaaliksi viimeistään puolen vuoden kuluttua juomisen lopettamisesta. Kroonisesta alkoholinkäytöstä voi seurata myös kuukautishäiriöitä ja hedelmättömyyttä.

Jos seksiin liittyvät ongelmat jatkuvat pitkään alkoholinkäytön vähentämisen jälkeen, syy on usein psyykkinen, kuten huoli tai paineet seksiin liittyen. Aiheesta voi olla hyödyllistä keskustella ammattilaisen kanssa, jolloin voidaan sulkea pois elimelliset syyt. Etenkin pidempään jatkuneissa ongelmissa on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Alkoholi ja liikunta

Alkoholinkäyttö ei ole suositeltavaa ennen liikuntaa. Jo kaksi annosta alkoholia vaikuttaa tasapainoon ja koordinaatiokykyyn, mikä lisää loukkaantumisen riskiä.

Suorituskyky ei ole korkeimmillaan krapulaisena. Krapulassa urheilemisesta voi seurata jopa rytmihäiriöitä.

Alkoholin vaikutuksen alaisena liikkuminen on myös tehotonta, sillä alkoholi muun muassa hidastaa lihasten aineenvaihduntaa ja lisää nestehukan vaaraa. Alkoholia ei kannata myöskään käyttää liikunnasta palautumiseen, sillä alkoholi hidastaa palautumista ja vaikuttaa kehon lämmönsäätelyyn.

Liikunta krapulaisena alkoholinkäyttöä seuraavana päivänä on hyödytöntä, sillä elimistö ei ole ehtinyt toipua alkoholin vaikutuksista ja liikunta on raskaampaa. Suorituskyky ei ole korkeimmillaan krapulaisena. Krapulassa urheilemisesta voi seurata jopa rytmihäiriöitä.

Alkoholi ja painonhallinta

Painonhallinta on tärkeää hyvinvoinnin ja elämänlaadun kannalta. Sen kannalta keskeisiä ovat jokapäiväiset tottumukset.

Alkoholin runsaasta käytöstä voi seurata painonnousua, sillä alkoholijuomat sisältävät runsaasti kaloreita. Alkoholi myös lisää ruokahalua ja voi vaikeuttaa säännöllisestä ruokailurytmistä kiinni pitämistä. Lisäksi runsas juominen voi vähentää liikkumista.

Alkoholi lihottaa erityisesti vyötäröä, sillä siitä saatu energia kertyy rasvakudokseksi vyötärön seudulle. Vyötärölihavuus puolestaan lisää rasvamaksan riskiä. Painonhallinta ehkäisee maksasairauksien lisäksi aineenvaihdunnan häiriöitä, kuten kakkostyypin diabetesta.

Alkoholi ja perhe

Alkoholiin ja muihin päihteisiin liittyvistä ongelmista usein vaietaan, mikä viivästyttää avun hakemista. Se vaikuttaa kuitenkin koko lähipiiriin, erityisesti samassa taloudessa asuvaan puolisoon tai lapsiin.

Läheisten osoittama huoli voi kertoa siitä, että alkoholinkäyttö on ongelmallista. Onko perheenjäsen kysellyt juomisesta tai ehdottanut, että sitä kannattaisi vähentää?

Jos alkoholinkäyttö on ongelmallista, vanhemman on tärkeää hakea apua tilanteeseen.

Lasta voi huolestuttaa aikuisten tavanomaisina pitämät asiat, kuten maltillinenkin päihtymystila tai krapula. Haitallinen alkoholinkäyttö perheessä voi vaikuttaa voimakkaasti lapsuuteen ja näkyä vielä aikuisuudessakin. Jos alkoholinkäyttö on ongelmallista, vanhemman on tärkeää hakea apua tilanteeseen.

Alkoholin terveyshaitat

Alkoholin aiheuttamat terveyshaitat vaihtelevat alkoholinkäytön määrän mukaan. Jo melko tavanomainen alkoholinkäyttö lisää riskiä erilaisiin syöpiin ja tapaturmiin.

Sairauksia, joiden ainoa tai merkittävin syy on runsas alkoholinkäyttö, kutsutaan alkoholisairauksiksi. Niitä ovat esimerkiksi alkoholismi, alkoholimaksasairaudet ja haimatulehdus.

Runsas alkoholinkäyttö aiheuttaa myös psykiatrisia sairauksia, verisairauksia, hormonihäiriöitä ja aivoverenvuotoja. Maksasolut voivat tulehtua runsaan ja jatkuvan alkoholinkäytön seurauksena, mikä johtaa pidemmän ajan kuluessa maksakirroosiin. Lisäksi alkoholi on yleisin syy äkilliselle haimatulehdukselle.

Syöpäriskiä alkoholi kasvattaa jo kohtuullisesti käytettynä.

Vaikka joskus puhutaan, että alkoholi ehkäisisi sydänsairauksia, sen muut haittavaikutukset kumoavat saavutettavissa olevan hyödyn. Runsaasta alkoholinkäytöstä on vain haittaa sydämen ja verisuonten terveydelle, sillä alkoholi kohottaa verenpainetta ja erityisesti runsaammin käytettynä lisää sydämen rytmihäiriöitä.

Jos juodaan humalaan asti, lisääntyy sydäninfarktin ja aivoverenkierron häiriön vaara merkittävästi. Pidempiaikainen runsas juominen myös rappeuttaa sydänlihasta. Syöpäriskiä alkoholi kasvattaa jo kohtuullisesti käytettynä.

Jos alkoholin aiheuttamat terveyshaitat mietityttävät omalla kohdalla, asiasta on hyvä keskustella lääkärin tai päihdehoitajan kanssa.

Varaa aika ensikäynnille

Uutena asiakkaana voit aloittaa varaamalla maksuttoman 20 minuutin ensikäynnin päihdehoitajalle. Etävastaanotolle pääset mistä tahansa päin Suomea.

Varaa ensikäynti verkosta

Tutustu Pohjoisklinikan palveluihin

Vastaanotot Verkkoterapia Hinnasto

Lue lisää

Miksi alkoholinkäytön vähentäminen kannattaa? 7 hyvää syytä Mikä on liikaa? Näin arvioit alkoholinkäyttöäsi Huolestuttaako läheisen alkoholinkäyttö?

Lähteet

Päihdelinkki Terveyskirjasto