
Tervetuloa Pohjoisklinikalle
Pohjoisklinikalta saat apua alkoholiin ja muihin päihteisiin liittyvissä huolissa ja ongelmissa. Olemme täällä sinua varten.
Alkoholismi – sairaus, johon kannattaa hakea apua
Alkoholismi eli alkoholiriippuvuus on sairaus, jossa ihmisen mieli ja elimistö tulevat riippuvaisiksi alkoholista.
Tuntuuko, että juominen ei ole enää hallinnassa? Ongelmallisessa alkoholinkäytössä voi olla kyse riskikäytöstä, haitallisesta käytöstä tai pidemmälle edenneiden ongelmien kohdalla alkoholismista. Alkoholismia kutsutaan myös alkoholiriippuvuudeksi.
Mikä lasketaan alkoholismiksi?
Alkoholismiin liittyy pakonomainen tarve käyttää alkoholia ja heikentynyt kyky hallita juomista. Lisäksi juomisen lopettamisesta tai vähentämisestä seuraa yleensä vieroitusoireita.
Alkoholismin tunnistaa myös siitä, että alkoholinkäyttöä jatkaa, vaikka se aiheuttaisi sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja. Alkoholismissa alkoholiin on yleensä kehittynyt fysiologinen riippuvuus.
Mietityttääkö alkoholinkäyttö? Varaa ensikäynti
Kuka sairastuu alkoholismiin?
Alkoholista tulee useimmiten ongelma vähitellen. Alkoholiongelman syntyyn vaikuttavat perinnölliset ja ympäröivät tekijät. Alkoholismin riskiä lisää myös esimerkiksi hyvä alkoholin sietokyky ja stressi.
Alkoholismia sairastaa arviolta noin 216 000 suomalaista. Suurin osa alkoholia ongelmallisesti käyttävistä on työelämässä, ja he ovat aiemmin juoneet kohtuudella.
Voiko alkoholismista parantua?
Alkoholismi on krooninen sairaus, jota voidaan hoitaa ja josta voi toipua. Alkoholismista kärsivä hyötyy yleensä tiiviistä ja riittävän pitkäkestoisesta hoidosta. Alkoholismia tulee hoitaa yksilöllisesti kuten mitä tahansa muutakin sairautta.
Milloin alkoholismiin kannattaa hakea apua?
Alkoholismiin kannattaa aina hakea apua. Alkoholiriippuvuudesta toipuminen on kuormittavaa sekä fyysisesti että henkisesti eikä muutoksessa välttämättä onnistu omin voimin. Apua kannattaa hakea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Mistä alkoholismiin saa apua?
Kun haluat apua alkoholismiin, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi työterveyshuoltoon, terveysasemalle tai päihdepalveluihin. Pohjoisklinikalla pääset nopeasti alkoholiongelmien hoitoon erikoistuneen päihdehoitajan tai lääkärin vastaanotolle.
Alkoholismiin voi hakea apua myös vertaistukiryhmistä. Lisäksi on auttavia puhelimia ja nettipalveluja, joista saa tietoa ja tukea alkoholiongelmasta toipumiseen.
Mietityttääkö alkoholinkäyttö? Varaa ensikäynti
Miten alkoholismia hoidetaan?
Alkoholismin hoito perustuu psykososiaalisiin hoitoihin, mikä useimmiten käytännössä tarkoittaa keskusteluja tai toiminnan ohessa tapahtuvaa vuorovaikutusta hoitavan ammattilaisen kanssa.
Alkoholismin hoidossa paljon käytettyjä menetelmiä ovat esimerkiksi motivoiva haastattelu, kognitiivinen käyttäytymisterapia ja 12 askeleen ohjelma. Psykososiaalista hoitoa voidaan tarvittaessa täydentää lääkehoidolla.
Miten auttaa alkoholismista kärsivää?
Jos olet huolissasi läheisesti alkoholinkäytöstä, hae aiheesta tietoa ja selvitä saatavilla olevia hoitovaihtoehtoja. Juomisesta kannattaa keskustella rauhallisesti mutta päättäväisesti. Ketään ei voi pakottaa hoitoon mutta vaihtoehdoista voi aina kertoa.
Pidä huolta myös omasta jaksamisestasi ja hae tarvittaessa tukea itsellesi esimerkiksi työterveyshuollosta, terveysasemalta tai päihdepalveluista. Olet tervetullut Pohjoisklinikalle myös läheisenä.
Varaa aika ensikäynnille
Uutena asiakkaana voit aloittaa varaamalla maksuttoman 20 minuutin ensikäynnin päihdehoitajalle. Etävastaanotolle pääset mistä tahansa päin Suomea.
Tutustu Pohjoisklinikan palveluihin
Vastaanotot Verkkoterapia Hinnasto
Katso myös
Testaa, juotko liikaa – 10 kysymystä alkoholinkäytöstä Työkaluja muutokseen jo ensimmäiseltä vastaanottokäynniltä Läheinen, näin otat juomisen puheeksi