Image
Mies etätyö

Tervetuloa Pohjoisklinikalle

Pohjoisklinikalta saat apua alkoholiin liittyvissä huolissa ja ongelmissa. Olemme täällä sinua varten.

Varaa aika verkosta

Etätyö voi lisätä alkoholinkäyttöä huomaamatta

Useilla työpaikoilla etätyöskentely jää varmasti suuremmaksi osaksi normaalia työarkea kuin mitä se on ollut ennen koronaa.

Etätyö mahdollistaa jouston työntekijöiden arkeen, mutta se voi myös pitää pidempään piilossa ongelmia, kuten alkoholin liiallista käyttöä. Kun palaa toimistolle, voi olla, että sen myötä on katkaistava pitkään jatkunut tissuttelu oman kodin rauhassa.

Alkoholin näennäisen rentoa käyttöä ei välttämättä pystykään haluamallaan tavalla lopettamaan, kun aamuisin pitää lähteä asiakkaiden luo tai toimistolle. Juomisen vähentäminen ei aina onnistu ilman tukea ja silloin on tärkeää, että apua osattaisiin pyytää ja myös työnantajan puolelta tarjota.

Arki mennyt uusiksi koronan aikana

Useimmiten alkoholista tulee ongelma hissukseen. Kukaan ei päätä, että haluaa alkaa juomaan niin paljon, että se on selvästi haitaksi. Liiallisen alkoholinkäytön ongelmiin havahdutaan usein vasta siinä vaiheessa, kun haitatkin ovat jo vakavia.

Silti yli puoli miljoonaa suomalaista juo niin runsaasti, että riskirajat ylittyvät. Tämä tarkoittaa isossa kuvassa sitä, että vähintään joka kymmenes aikuinen juo niin paljon, että fyysisten ja psyykkisten haittojen ilmaantuminen on todennäköistä. Työssäkäyvistä miehistä 39 prosenttia ja naisista 14 prosenttia juo liikaa. Ongelma on läsnä jokaisella työpaikalla.

Suomessa syksyllä 2020 tehty tutkimus osoitti, että korona-aikana joka neljäs suomalainen on lisännyt alkoholinkäyttöään. Tästä neljänneksestä yli puolet joi liikaa jo ennen koronaa, joten ongelmat ovat heidän osaltaan vielä pidemmältä ajalta kasautuneita.

Huolestuttavaa on myös se, että tutkimuksen mukaan nimenomaan nuoret työntekijät lisäsivät juomista muita enemmän. Lisäksi juominen on tapahtunut ihmisten omissa kodeissa, joissa sosiaalista kontrollia ei samalla tavalla ole.

Työpaikalla on tärkeä osata ottaa ongelma puheeksi

Kaikkein hienointa on, jos juomisestaan huolestunut osaa itse hakeutua esimerkiksi työterveyteen ja pyytää apua. Näin ei kuitenkaan usein ole, joten esimiehen on tärkeää osata ottaa tilanne rakentavasti puheeksi. Huolen ilmaisu alaisen tai työkaverin tilanteesta ei koskaan ole väärin.

”Miten sulla menee?” on erittäin hyvä tapa antaa ihmiselle mahdollisuus kertoa omia kuulumisiaan. On tärkeää osata kuunnella ja erityisesti esimiesten osalta tietää, miten asiaa viedään eteenpäin, jos työntekijä tarvitsee tukea tai apua. Kun alkoholinkäyttö otetaan puheeksi, tarkoituksena ei ole syyllistää ketään vaan havahduttaa käsittelemään asiaa.

Kenenkään ei tarvitse työpaikalla alkaa lääkäriksi, mutta kuka tahansa voi huomata, jos työkaverin vireystila, jaksaminen, keskittyminen tai esimerkiksi maanantaipoissaolot ovat jatkuvia. Joskus työkaveri voi myös selvästi näyttää ja tuoksua siltä, että alkoholia on juotu enemmänkin.

On kaikkien etu, ettei näitä tilanteita jätetä huomiotta ja vain toivota parasta, sillä silloin menetetään mahdollisuus tukea ja auttaa työntekijää. Alkoholiongelma vaikuttaa työyhteisöön ja sen hyvinvointiin laajemminkin, se ei ole vain yksilön oma asia.

Kukaan ei tahallaan hanki itselleen ongelmaa alkoholin kanssa. Jos ongelmia kuitenkin tulee, on tärkeää, että työntekijä itse sekä varsinkin esimiehet työpaikalla osaavat ja uskaltavat nostaa asian esiin. Mitä varhaisemmassa vaiheessa ongelmiin päästään käsiksi, sitä paremmin niitä pystytään myös ratkaisemaan.

Kirjoittaja

Kaarlo Simojoki
LT, päihdelääketieteen erityispätevyys

Pohjoisklinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki on työskennellyt päihdehoidon parissa 20 vuoden ajan. Kaarlo on alan tunnettu asiantuntija ja päihdelääketieteen työelämäprofessori.

Image
Lääkäri Kaarlo Simojoki

Saat meiltä ajan nopeasti ja helposti

Haluamme tukea ja auttaa sinua alkoholiin liittyvissä huolissa ja ongelmissa mahdollisimman varhain. Pohjoisklinikalle pääset nopeasti ilman jonoja.

Varaa aika verkosta

Lue lisää

Alkoholin haitallinen käyttö Miksi alkoholinkäytön vähentäminen kannattaa? 7 hyvää syytä Mikä on liikaa? Näin arvioit alkoholinkäyttöäsi Pohjoisklinikalla autamme, jos alkoholi mietityttää

Katso myös

Pohjoisklinikan palvelut Vastaanotot Neuvontavastaanotot esihenkilötyötä tekeville

Lähteet

Kauppinen, T., Mattila-Holappa, P., Perkiö-Mäkelä, M., Saalo, A., Toikkanen, J., Tuomivaara, S., Uuksulainen, S., Viluksela, M., Virtanen, S. (2013): Työ ja terveys Suomessa 2012 – Seurantatietoa työoloista ja työhyvinvoinnista. Työterveyslaitos, Helsinki.

Oksanen, A., Savolainen, I., Savela, N., and Oksa, R. (2020). Psychological Stressors Predicting Increased Drinking During the COVID-19 Crisis: A Longitudinal National Survey Study of Workers in Finland. Tampere University.