Image
Nainen etätöissä koiran kanssa

Tervetuloa Pohjoisklinikalle

Pohjoisklinikalta saat apua alkoholiin liittyvissä huolissa ja ongelmissa. Olemme täällä sinua varten.

Varaa aika verkosta

Etätyö voi lisätä alkoholinkäyttöä huomaamatta

Useilla työpaikoilla etätyöskentely jää varmasti isommaksi osaksi normaalia työarkea kuin mitä se on ollut aiemmin ennen koronaa.

Etätyö mahdollistaa erilaisen jouston työntekijöiden arkeen, mutta se voi myös pitää pidempään piilossa joitain ongelmia, joista yksi on alkoholin liiallinen käyttö. Kun työntekijä palaa toimistolle, voi olla, että sen myötä olisi katkaistava myös yli vuoden mittainen tissuttelu oman kodin rauhassa.

Työntekijälle itselleenkin voi tulla yllätyksenä se, ettei alkoholin näennäisen rentoa käyttöä pystykään haluamallaan tavalla lopettamaan, kun aamuisin pitää lähteä asiakkaiden luo tai toimistolle. Juomisen lopettaminen tai vähentäminen ei välttämättä onnistu kaikilla ilman apua ja silloin on tärkeää, että apua osataan pyytää sekä työnantajan puolelta tarjota.

Arki mennyt uusiksi koronan aikana

Alkoholista tulee ongelma yleensä hissukseen. Ei kukaan päätä, että haluaa ruveta juomaan niin paljon, että se on hänelle selvästi haitaksi. Liiallisen alkoholinkäytön ongelmiin havahdutaan usein vasta siinä vaiheessa, kun haitatkin ovat jo vakavia.

Silti yli puoli miljoonaa suomalaista juo niin runsaasti, että riskirajat ylittyvät. Tämä tarkoittaa isossa kuvassa sitä, että vähintään joka kymmenes aikuinen juo niin paljon, että fyysisten ja psyykkisten haittojen ilmaantuminen on todennäköistä. Työssäkäyvistä miehistä 39 prosenttia ja naisista 14 prosenttia juo liikaa. Ongelma on läsnä meidän jokaisen työpaikalla.

Syksyllä 2020 Suomessa tehty tutkimus osoitti myös, että korona-aikana joka neljäs suomalainen on lisännyt alkoholinkäyttöään. Tästä neljänneksestä yli puolet joi liikaa jo ennen korona-aikaa, joten ongelmat ovat heidän osaltaan vielä pidemmältä ajalta kasautuneita. Huolestuttavaa on myös se, että tutkimuksen mukaan nimenomaan nuoret työntekijät lisäsivät juomisensa määrää muita enemmän.

Ja koska tiedossa on, ettei baareissa ole päästy käymään, on juominen tapahtunut ihmisten omissa kodeissa, joissa sosiaalista kontrollia ei samalla tavalla ole.

Työpaikalla on tärkeä osata ottaa ongelma puheeksi

Kaikkein hienointa on, jos juomisestaan huolestunut ihminen osaa itse hakeutua esimerkiksi työterveyteen ja pyytää apua. Näin ei kuitenkaan usein ole, joten esimiehen ja kollegoiden on tärkeää osata ottaa tilanne rakentavasti puheeksi. Huolen ilmaisu alaisen tai työkaverin tilanteesta ei koskaan ole väärin.

”Miten sulla menee?” on usein valtavan hyvä tapa antaa ihmiselle mahdollisuus kertoa omia kuulumisiaan. On tärkeää osata kuunnella ja erityisesti esimiesten osalta on tärkeä tietää, miten asiaa viedään eteenpäin, jos käy ilmi, että työntekijä voisi tarvita ongelmaansa ulkopuolista apua ja tukea. Kun alkoholinkäyttö otetaan puheeksi, tarkoituksena ei ole syyllistää ketään vaan havahduttaa käsittelemään asiaa.

Kenenkään ei tarvitse työpaikalla lääkäriksi ruveta, mutta kuka tahansa voi huomata, jos työkaverin vireystila, jaksaminen, keskittyminen tai esimerkiksi maanantaipoissaolot ovat jatkuvia. Joskus työkaveri voi myös selvästi näyttää ja tuoksua siltä, että alkoholia on juotu enemmänkin.

On kaikkien etu, ettei näitä tilanteita jätetä huomiotta ja vain toivota parasta. Samalla menetetään mahdollisuus tukea ja auttaa työntekijää. Työntekijän alkoholiongelma vaikuttaa työyhteisöön ja sen hyvinvointiin laajemminkin, se ei ole vain yksilön oma asia.

Kukaan ei tahallaan hanki itselleen ongelmaa alkoholin kanssa. Jos ongelmia kuitenkin tulee, on tärkeää, että työntekijä itse sekä varsinkin esimiehet työpaikalla osaavat ja uskaltavat nostaa asian esiin. Mitä varhaisemmassa vaiheessa ongelmiin päästään käsiksi, sitä paremmin niitä pystytään myös ratkaisemaan.

Kirjoittaja

Kaarlo Simojoki
LT, päihdelääketieteen erityispätevyys

Pohjoisklinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki on työskennellyt päihdehoidon parissa 20 vuoden ajan. Kaarlo on alan tunnettu asiantuntija ja päihdelääketieteen työelämäprofessori.

Image
Lääkäri Kaarlo Simojoki

Saat meiltä ajan nopeasti ja helposti

Haluamme tukea ja auttaa sinua alkoholiin liittyvissä huolissa ja ongelmissa mahdollisimman varhain. Pohjoisklinikalle pääset nopeasti ilman jonoja.

Varaa aika verkosta

Lue lisää

Alkoholin haitallinen käyttö Juotko liikaa? Alkoholista tulee usein ongelma vähitellen Mitä jos kaiken takana onkin alkoholi? Pohjoisklinikalla autamme, jos alkoholi mietityttää

Lähteet

Kauppinen, T., Mattila-Holappa, P., Perkiö-Mäkelä, M., Saalo, A., Toikkanen, J., Tuomivaara, S., Uuksulainen, S., Viluksela, M., Virtanen, S. (2013): Työ ja terveys Suomessa 2012 – Seurantatietoa työoloista ja työhyvinvoinnista. Työterveyslaitos, Helsinki.

Oksanen, A., Savolainen, I., Savela, N., and Oksa, R. (2020). Psychological Stressors Predicting Increased Drinking During the COVID-19 Crisis: A Longitudinal National Survey Study of Workers in Finland. Tampere University.