Image
Mies herää väsyneenä

Tervetuloa Pohjoisklinikalle

Pohjoisklinikalta saat apua alkoholiin liittyvissä huolissa ja ongelmissa. Olemme täällä sinua varten.

Varaa aika verkosta

Alkoholista tulee usein ongelma vähitellen

Mietityttääkö oma juominen? Silloin sitä on todennäköisesti syytä pysähtyä pohtimaan. Alkoholiin liittyvissä ongelmissa avun hakemisessa ei kannata turhaan viivytellä.

Ongelmallisessa juomisessa voi olla kyse riskikäytöstä, haitallisesta käytöstä tai jopa alkoholismista. Alkoholin riskikäyttö tarkoittaa sitä, että juomisesta aiheutuvia haittoja ei ole vielä nähtävissä, mutta niiden ilmaantuminen on todennäköistä. Kun juomisesta aiheutuu jo selkeitä haittoja, puhutaan haitallisesta käytöstä. Alkoholismin eli alkoholiriippuvuuden kohdalla kyse on kroonisesta sairaudesta.

Alkoholinkäyttö lisääntyy hiljalleen

Tyypillistä on, että alkoholinkäyttö on ensin hallinnassa: juominen saattaa liittyä esimerkiksi tiettyihin tilanteisiin, kuten juhliin, rentoutumiseen tai hauskanpitoon. Usein juominen lisääntyy hiljalleen. Alkoholia käyttäessä ei saakaan enää samasta annoksesta tavoiteltua vaikutusta, vaan määrää täytyy senkin vuoksi kasvattaa. Ilmiön taustalla on sietokyvyn kasvu eli toleranssi.

Työikäisillä runsas kertajuominen on edelleen yleistä, sillä joka viides juo joka viikko itsensä humalaan.

Osalla alkoholinkäytön hallitsemisessa on voinut olla hankaluuksia jo teini-iästä lähtien, osalla juomisesta tulee ongelma vasta myöhemmin. Juomisen lisääntyminen voi liittyä myös eläkkeelle jäämiseen: alkoholiongelmista kärsivistä yli 65-vuotiaista noin kolmasosalla alkoholin ongelmakäyttö on alkanut vasta eläköitymisen jälkeen. Työikäisillä runsas kertajuominen on edelleen yleistä, sillä joka viides juo joka viikko itsensä humalaan.

Jos alkoholia käytetään jonkin ongelman ratkaisemiseen, kuten uniongelmien, jännityksen tai harmituksen helpottamiseen, kasvaa erityisesti riski siihen, että juominen lähtee kontrollista. Alkoholi voi hetkellisesti käytettynä lievittää mielipahaa, mutta jos siitä tulee ainoa ratkaisukeino, ongelmien todennäköisyys lisääntyy.

Lopettaminen voi tuntua vaikealta

Osalle alkoholia ongelmallisesti käyttävistä raitistuminen voi tuntua ensin pelottavalta ajatukselta. Siksi ammattilainen auttaakin tavoitteiden asettamisessa yksilöllisesti. Tavoitteita voidaan myös muuttaa hoidon edetessä: vaikka aluksi pyrkisi kohtuukäyttöön, voi ajan myötä huomata alkoholin houkutuksen olevan niin suuri, että täysraittius on itselle parempi vaihtoehto.

Usein täysraittius onkin perusteltua erityisesti alkoholismin kohdalla, sillä se jättää vuosikymmeniä kestävän alttiuden alkoholinkäyttöön aivojen rakenteisiin. Tärkeää on, ettei luovuta, vaikka retkahtaisi hetkellisesti juomaan. On tyypillistä, että kestävän raittiuden saavuttanut on ensin retkahtanut useammankin kerran. Ammattilaisen tuella voi pohtia retkahduksen syitä ja miettiä keinoja, joilla ne voi välttää jatkossa. Lisääntyvästä itseymmärryksestä on yleensä paljon apua.

Ammattilaisen tehtävänä on tarjota uusia näkökulmia ja tukea motivaation herättelyssä ja muutoksessa.

Alkoholiin liittyvissä ongelmissa avun hakemisessa ei kannata turhaan viivytellä. Mitä pidemmälle ongelmat etenevät, sitä vaikeampaa muutoksen tekeminen usein on. Vaikeasta ongelmasta vain harva pystyy toipumaan itse. Ammattilaisen tehtävänä on tarjota uusia näkökulmia ja tukea motivaation herättelyssä ja muutoksessa.

Jos huomaat, että alkoholista on tullut sinulle ongelma tai tapa, josta haluat eroon, haluan rohkaista sinua hakemaan apua. Yhdessä muutoksen tekeminen on helpompaa.

Kirjoittaja

Markus Partanen
LL, päihdelääketieteen erityispätevyys

Markus Partanen on päihdelääketieteen erityispätevyyden suorittanut lääkäri. Markus työskentelee A-klinikka Oy:n ylilääkärinä.

Image
Lääkäri Markus Partanen

Varaa aika ensikäynnille

Uutena asiakkaana voit aloittaa varaamalla maksuttoman 20 minuutin ensikäynnin päihdehoitajalle. Etävastaanotolle pääset mistä tahansa päin Suomea.

Varaa ensikäynti verkosta

Tutustu Pohjoisklinikan palveluihin

Palvelut Vastaanotot Hinnasto

Lue lisää

Miksi alkoholinkäytön vähentäminen kannattaa? 7 hyvää syytä Mikä on liikaa? Näin arvioit alkoholinkäyttöäsi Pohjoisklinikalla autamme, jos alkoholi mietityttää