Image
Herätyskello

Tervetuloa Pohjoisklinikalle

Pohjoisklinikalta saat apua alkoholiin ja muihin päihteisiin liittyvissä huolissa ja ongelmissa. Olemme täällä sinua varten.

Varaa aika verkosta

Näin otat työntekijän alkoholiongelman puheeksi – vinkit esihenkilölle

Työpaikoilla vältetään usein ikäviksi tai vaikeiksi koettujen asioiden puheeksi ottamista. Jos alkoholiin liittyvistä ongelmista vaietaan, menetetään samalla mahdollisuus tukea ja auttaa työntekijää.

Alkoholin ongelmallinen käyttö ei ole harvinaista. Noin joka viides työelämässä oleva käyttää alkoholia niin paljon, että se todennäköisesti vaikuttaa työkykyyn. Jo alkoholin riskikäytöstä voi seurata työtehon laskua tai työtehtävästä riippuen jopa työturvallisuusriski.

Esihenkilö pystyy usein havaitsemaan jaksamisen ja vireystilan laskemisen. Selkeitä merkkejä voivat olla myös poissaolot tai myöhästely. Töitä jää mahdollisesti kokonaan tekemättä.

On koko työyhteisön etu, ettei varhaisemmankaan vaiheen ongelmia jätetä huomioimatta. Näillä vinkeillä voit ottaa usein hankalaksi koetun aiheen puheeksi.

Viisi vinkkiä, joiden avulla pääset alkuun

  1. Huolen ilmaiseminen ei koskaan ole väärin. Aloita keskustelu jaksamiseen liittyvällä kysymyksellä esimerkiksi seuraavasti: ”Miten sinulla menee, miten olet jaksanut? Olen huolissani.”
     
  2. Kerro tekemistäsi konkreettisista havainnoista ja siitä, millaisia tunteita ja ajatuksia sinussa on herännyt. Voit kertoa oman käsityksesi siitä, miten tilanne vaikuttaa työntekijän omaan työhön ja koko työyhteisöön. Kuuntele, miten työntekijä näkee tilanteen itse.
     
  3. Tavoitteena ei ole saada työntekijää kiinni alkoholiin liittyvästä ongelmasta, vaan havahduttaa häntä. Alkoholin haitallinen käyttö voi usein olla vielä sillä tasolla, että tilanteeseen havahtuminen riittää kannustamaan muutokseen.
     
  4. Kerro, mitä hoitovaihtoehtoja työnantaja tarjoaa. Hoitoon ohjautumiseen liittyviä käytäntöjä on usein ohjeistettu työpaikan päihdeohjelmassa.
     
  5. Sovi, että palaatte keskusteluun myöhemmin esimerkiksi viikon päästä. Pohdittavaksi jättäminen on tehokas keino, joka antaa työntekijälle tilaa muuttaa suuntaa.

Alkoholinkäytön vähentäminen ei aina onnistu ilman apua. Silloin tukea on saatavilla työterveyshuollosta tai esimerkiksi päihdehoitoon erikoistuneelta klinikalta. Pohjoisklinikan etänä tarjottavat palvelut ovat saatavilla koko Suomeen.

Kaipaatko päihdealan ammattilaisen tukea tilanteen selvittelyyn? Tarjoamme myös neuvontavastaanottoja esihenkilötyötä tekeville.

Tutustu Pohjoisklinikan palveluihin

Hoitopalvelut Työelämäpalvelut Neuvontavastaanotot esihenkilötyötä tekeville Ota yhteyttä myyntiimme

Katso myös

Etätyö voi lisätä alkoholinkäyttöä huomaamatta Näin laadit työpaikan päihdeohjelman