Image
Mies työskentelee läppärillä ja juo kahvia

Tervetuloa Pohjoisklinikalle

Pohjoisklinikalta saat apua alkoholiin ja muihin päihteisiin liittyvissä huolissa ja ongelmissa. Olemme täällä sinua varten.

Varaa aika verkosta

Alkoholi ja työkyky

Tiesitkö, että työssäkäyvistä miehistä jopa 40 % ja naisista 18 % käyttää alkoholia yli riskirajojen? Perinteiset palvelut eivät tavoita kaikkia alkoholia haitallisesti käyttäviä.

Työntekijän ongelmallinen alkoholinkäyttö tulisi tunnistaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa työpaikalla tai työterveyshuollossa. Liiallinen juominen voi liittyä esimerkiksi uniongelmiin, stressiin tai masennukseen. Jo melko tavanomainen alkoholinkäyttö lisää riskiä erilaisiin syöpiin ja tapaturmiin.

Tehokkainta on, kun alkoholiin liittyviin ongelmiin tarjotaan tukea ajoissa ennen kuin juominen vaarantaa terveyttä ja alkaa vaikuttaa työkykyyn.

Alkoholin riskikäyttö on yleistä

Suomessa on noin 560 000 alkoholin riskikäyttäjää. Kun alkoholinkäytön riskirajat ylittyvät, juomisesta voi seurata fyysisiä ja psyykkisiä haittoja.

Haitallisesta alkoholin ongelmakäytöstä puhutaan, kun alkoholi jo aiheuttaa selkeitä haittoja. Pidemmän ajan kuluessa alkoholiin voi kehittyä riippuvuus, jolloin kyse on kroonisesta sairaudesta eli alkoholismista.

Alkoholiriippuvuudesta kärsivistä noin 60 prosenttia on työelämässä.

Useampi kuin joka kymmenes mies kärsii alkoholismista jossain elämänsä vaiheessa. Alkoholiriippuvuus on yleistynyt myös naisilla. Alkoholiriippuvuudesta kärsivistä noin 60 prosenttia on työelämässä.

Kustannukset näkyvät työpaikoilla

Arvioiden mukaan alkoholinkäyttö aiheuttaa suomalaisilla työpaikoilla vähintään 500 miljoonan euron suuruiset vuosittaiset kustannukset.

Alkoholin ongelmakäyttö näkyy työpaikoilla sairauslomina ja työtehon laskuna. Sairauspoissaolojen lisäksi alkoholin ongelmakäyttö on yhteydessä mielenterveydellisistä syistä johtuviin työkyvyttömyyseläkkeisiin. Pahimmillaan alkoholinkäyttö aiheuttaa työpaikalla turvallisuusriskin.

Saavutettavissa on yhteensä 273 miljoonan euron suuruinen hyöty.

On arvioitu, että työnantajan sijoittaessa yhden euron alkoholin työpaikkainterventioon takaisin on odotettavissa 1–2 euroa. Saavutettavissa on yhteensä 273 miljoonan euron suuruinen hyöty.

Työntekijän alkoholinkäyttöön puuttuminen ei aina ole helppoa. Alkoholin haitallisen käytön vaikutukset terveyteen ja työhyvinvointiin kuitenkin edellyttävät asian käsittelemistä.

Pohjoisklinikka yhteistyökumppaniksi

Pohjoisklinikka on yksityinen päihdehoitoklinikka, joka on erikoistunut alkoholiin ja muihin päihteisiin liittyvien ongelmien tunnistamiseen ja hoitoon. Pohjoisklinikan digipalvelut ovat saatavilla koko Suomeen.

Palvelemme yrityksiä, muita työnantajia ja yksityisasiakkaita. Erityisosaamisellamme voi täydentää työterveyshuollon tarjoamia palveluja. Yritykset voivat ostaa palveluja meiltä myös suoraan.

Tutustu palveluihin ja ota yhteyttä

Hoitopalvelut Työelämäpalvelut Ota yhteyttä myyntiimme

Katso myös

Etätyö voi lisätä alkoholinkäyttöä huomaamatta Näin laadit työpaikan päihdeohjelman Näin otat työntekijän alkoholiongelman puheeksi – vinkit esihenkilölle