Image
Mies työskentelee läppärillä ja juo kahvia

Alkoholi ja työkyky

Tiesitkö, että työssäkäyvistä miehistä 39 % ja naisista 14 % käyttää alkoholia yli riskirajojen? Perinteiset palvelut eivät tavoita kaikkia alkoholia haitallisesti käyttäviä.

Työntekijän ongelmallinen alkoholinkäyttö tulisi tunnistaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa työpaikalla tai työterveyshuollossa. Liiallinen juominen voi liittyä esimerkiksi uniongelmiin, stressiin tai masennukseen. Jo melko tavanomainen alkoholinkäyttö lisää riskiä erilaisiin syöpiin ja tapaturmiin.

Tehokkainta on, kun alkoholiin liittyviin ongelmiin tarjotaan tukea ajoissa ennen kuin juominen vaarantaa terveyttä ja alkaa vaikuttaa työkykyyn.

Alkoholin riskikäyttö on yleistä

Suomessa on noin 560 000 alkoholin riskikäyttäjää. Kun alkoholinkäytön riskirajat ylittyvät, on todennäköistä, että juomisesta aiheutuu fyysisiä ja psyykkisiä haittoja.

Haitallisesta alkoholin ongelmakäytöstä puhutaan, kun alkoholi jo aiheuttaa selkeitä haittoja. Pidemmän ajan kuluessa alkoholiin voi kehittyä riippuvuus, jolloin kyse on kroonisesta sairaudesta eli alkoholismista.

Useampi kuin joka kymmenes mies kärsii alkoholismista jossain elämänsä vaiheessa. Alkoholiriippuvuus on yleistynyt myös naisilla.

Kustannukset näkyvät työpaikoilla

Arvioiden mukaan alkoholinkäyttö aiheuttaa suomalaisilla työpaikoilla vähintään 500 miljoonan euron suuruiset vuosittaiset kustannukset.

Alkoholin ongelmakäyttö näkyy työpaikoilla sairauslomina ja työtehon laskuna. Sairauspoissaolojen lisäksi alkoholin ongelmakäyttö on yhteydessä mielenterveydellisistä syistä johtuviin työkyvyttömyyseläkkeisiin. Pahimmillaan alkoholinkäyttö aiheuttaa työpaikalla turvallisuusriskin.

On arvioitu, että työnantajan sijoittaessa yhden euron alkoholin työpaikkainterventioon takaisin on odotettavissa 1–2 euroa. Saavutettavissa on yhteensä 273 miljoonan euron suuruinen hyöty.

Työntekijän alkoholinkäyttöön puuttuminen ei aina ole helppoa. Alkoholin haitallisen käytön vaikutukset terveyteen ja työhyvinvointiin kuitenkin edellyttävät asian käsittelemistä.

Pohjoisklinikka yhteistyökumppaniksi

Pohjoisklinikalla olemme erikoistuneet alkoholiin ja muihin päihteisiin liittyvien ongelmien tunnistamiseen ja hoitoon. Erityisosaamisellamme voi täydentää työterveyshuollon tarjoamia palveluja. Yritykset ja muut työnantajat voivat ostaa palveluja meiltä myös suoraan.

Hoitopalvelujen lisäksi tarjoamme koulutuksia ja konsultoivaa tukea.

Tutustu palveluihin ja ota yhteyttä

Hoitopalvelut Työelämäpalvelut Neuvontavastaanotot esihenkilötyötä tekeville Ota yhteyttä myyntiimme

Katso myös

Etätyö voi lisätä alkoholinkäyttöä huomaamatta Näin laadit työpaikan päihdeohjelman Näin otat työntekijän alkoholiongelman puheeksi – vinkit esihenkilölle