
Tervetuloa Pohjoisklinikalle
Pohjoisklinikalta saat apua alkoholiin liittyvissä huolissa ja ongelmissa. Olemme täällä sinua varten.
Päihdelääkärin vinkit: Mitä tehdä, jos juomista ei saa loppumaan loman päättyessä?
Alkoholinkäytön vähentäminen tuottaa monille vaikeuksia kesälomien päättyessä. Päihdelääkäri neuvoo, miten vähentämisessä onnistuu.
Lomalla ja etenkin kesäisin alkoholia kuluu usein enemmän kuin arkena. Lomien päättyessä monia mietityttää oma tai läheisen juominen.
”Palveluihin hakeutumisessa näkyy yleensä piikki elo-syyskuussa. Apua tarvitaan erityisesti silloin, jos alkoholinkäytön vähentämisestä aiheutuu selkeitä vieroitusoireita. Vieroitusoireet kannattaa aina ottaa vakavasti”, sanoo päihdelääkäri Seppo Kaskinen.
Mietityttääkö alkoholinkäyttö? Varaa ensikäynti
Parin alkoholiannoksen nauttiminen päivittäin voi tuntua vähäiseltä, mutta sekin ylittää nopeasti riskikäytön rajan, kun alkoholia nauttii useamman päivän putkeen. Riskikäytön raja on miehillä 14 annosta ja naisilla 7 annosta viikossa. Yksi alkoholiannos vastaa yhtä lasillista (12 cl) mietoa viiniä tai pullollista (33 cl) keskiolutta.
”Myös lievemmissä ongelmissa ammattilaisen tuesta on usein apua. Jo yksi keskustelu voi auttaa selkeyttämään tilannetta ja tekee siitä todellisemman. Usein käynti helpottaa myös läheisen huolta, kun asian edistämiseksi on tehty jotain konkreettista”, Seppo Kaskinen jatkaa.
”Kannattaa muistaa, että lähes poikkeuksetta jokainen alkoholia haitallisesti käyttävä tai alkoholiriippuvuudesta kärsivä on ensin ollut riskikäyttäjä. Muutoksen tekeminen on sitä helpompaa mitä varhaisemmassa vaiheessa tilanteeseen havahtuu.”
Päihdelääkärin vinkit alkoholinkäytön vähentämiseen
- Arvioi omaa tilannettasi rehellisesti. Kymmenen kysymystä sisältävä nettitesti on helppo ja nopea tapa saada käsitys siitä, missä alkoholinkäytön suhteen mennään.
- Keskustele asiasta kumppanisi, ystäväsi tai muun läheisen ihmisen kanssa. Kuulet myös heidän näkemyksensä tilanteestasi ja voitte yhdessä miettiä keinoja, jotka auttavat sinua alkoholinkäytön vähentämisessä. Heiltä voit saada myös tukea muutoksen tekemiseen.
- Tee suunnitelma siitä, miten haluat muuttaa tilannettasi. Aseta riittävän selkeät tavoitteet ja aikataulu. Yritä tunnistaa jo etukäteen tilanteet, joissa saatat lipsua suunnitelmastasi, ja välttää niitä. Älä luovuta hetkellisen epäonnistumisen vuoksi.
- Jos vähentäminen tuntuu vaikealta, hae tukea ammattilaiselta. Hakeudu työterveyteen, kotikuntasi palveluihin tai yksityiselle päihdehoitoklinikalle keskustelemaan ammattilaisen kanssa. Saat paremman käsityksen tilanteestasi ja suunnittelette yhdessä, miten asian kanssa on hyvä edetä.
Varaa aika ensikäynnille
Uutena asiakkaana voit aloittaa varaamalla maksuttoman 20 minuutin ensikäynnin päihdehoitajalle. Etävastaanotolle pääset mistä tahansa päin Suomea.
Tutustu Pohjoisklinikan palveluihin
Vastaanotot Verkkoterapia Hinnasto
Lue lisää
Krapulassa Mikko katsoi kellosta, milloin voi jo alkaa ottaa olutta: ”Häpesin myöntää edes itselleni, että join liikaa” Päihdelääkäri: ”Ei pidä hakea apua vasta sitten, kun on jo menettänyt kaiken”