Image
Mies ja nainen käsi kädessä

Tervetuloa Pohjoisklinikalle

Pohjoisklinikalta saat apua alkoholiin liittyvissä huolissa ja ongelmissa. Olemme täällä sinua varten.

Varaa aika verkosta

Läheinen, näin otat juomisen puheeksi

Liiallinen alkoholinkäyttö vaikuttaa koko lähipiiriin, erityisesti samassa taloudessa asuvaan puolisoon ja lapsiin. Jos puolisosi tai ystäväsi alkoholinkäyttö herättää huolta, se ei todennäköisesti ole enää kohtuullista.

 1. Nosta asia esiin rauhallisessa tilanteessa, kun myös oma mielesi on rauhallinen.
   
 2. Aloita keskustelu kertomalla omasta huolestasi, tunteistasi ja havainnoistasi. Kerro tilanteista, joissa toisen juominen on vaikuttanut sinuun – se usein havainnollistaa asiaa.
   
 3. Kysy toisen osapuolen näkemystä asiaan lempeästi mutta päättäväisesti. Mistä tilanteessa oikein on kyse? Onko toinen osapuoli huomannut samoja asioita kuin sinäkin?
   
 4. Varaudu siihen, että yksi keskustelukerta ei korjaa tilannetta. Anna aikaa asian käsittelyyn ja palaa siihen myöhemmin uudelleen. Jos huomaat, että toinen tekee muutoksia, pyri huomioimaan se ja olemaan kannustava.
   
 5. Muutoksen tekeminen voi olla vaikeaa, joten alkoholinkäytöstä voi olla hyödyllistä keskustella ammattilaisen kanssa. Jo yksi vastaanottokäynti voi selkeyttää tilannetta. Voit etsiä toisen puolesta tietoa palveluista. Muista kuitenkin, että toista ei voi pakottaa hoitoon.
   
 6. On erittäin tärkeää, että pidät huolta omasta jaksamisestasi ja hyvinvoinnistasi. Et ole vastuussa toisen ihmisen valinnoista tai käyttäytymisestä. Hae matalalla kynnyksellä tukea ja apua itsellesi.

Saat meiltä ajan nopeasti ja helposti

Haluamme tukea ja auttaa sinua alkoholiin liittyvissä huolissa ja ongelmissa mahdollisimman varhain. Vastaanotolle voit tulla myös läheisenä. Pohjoisklinikalle pääset nopeasti ilman jonoja.

Varaa aika verkosta

Lue lisää

Alkoholin haitallinen käyttö Huolestuttaako läheisen alkoholinkäyttö? Pohjoisklinikalla autamme, jos alkoholi mietityttää

Katso myös

Pohjoisklinikan palvelut Vastaanotot