Image
Mies ja nainen käsi kädessä

Tervetuloa Pohjoisklinikalle

Pohjoisklinikalta saat apua alkoholiin ja muihin päihteisiin liittyvissä huolissa ja ongelmissa. Olemme täällä sinua varten.

Varaa aika verkosta

Huolestuttaako läheisen alkoholinkäyttö?

Yli puoli miljoonaa suomalaista käyttää edelleen alkoholia liikaa, vaikka uutisten mukaan alkoholin kokonaiskulutus on laskussa. Käytännössä lähes jokaisen lähipiirissä on joku, jolla on tai on ollut alkoholin kanssa ongelmia.

Jos läheisen alkoholinkäyttö huolestuttaa, se ei useimmiten ole enää kohtuullista. Ongelmallisessa juomisessa voi olla kyse riskikäytöstä, haitallisesta käytöstä tai jopa alkoholiriippuvuudesta eli alkoholismista. Alkoholin riskikäyttö tarkoittaa sitä, että esimerkiksi terveyteen liittyviä haittoja ei ole vielä nähtävissä, mutta niiden ilmaantuminen on todennäköistä. Kun juomisesta aiheutuu jo selkeitä haittoja, puhutaan haitallisesta käytöstä. Alkoholismin kohdalla kyse on kroonisesta sairaudesta.

Usein läheiset huomaavat ensimmäiset merkit alkoholiongelmasta. Saattaa olla, että sovituista asioista ei enää pidetäkään kiinni. Pinna voi olla jatkuvasti kireällä ja mieliala kohota vasta, kun korkki on auki. Jo alkoholin riskikäytöstä voi seurata väsymystä ja jopa masentuneisuutta. Juominen voi olla keskusteluissa aihe, jota ei uskalleta nostaa esiin. Alkoholiongelmasta kärsivä tyypillisesti kieltää asian itseltään, mikä vaikeuttaa tilannetta entisestään.

Jos läheisessään huomaa esimerkiksi edellä kuvattuja alkoholin ongelmallisen käytön merkkejä, on tärkeää keskustella juomisesta rauhallisessa tilanteessa lempeästi mutta päättäväisesti.

Miten ottaa juominen puheeksi?

Jos mahdollista, alkoholinkäytöstä kannattaa puhua ensisijaisesti silloin, kun oma mieli on rauhallinen. Silloin keskustelun onnistuminen on todennäköisempää. Usein avoimet kysymykset toisen kokemuksesta voivat avata keskustelua. Voit kysyä, mistä tilanteessa on toisen mielestä kyse. Kerro myös omista tunteistasi, havainnoistasi ja kokemuksistasi. Tiedustele, onko toinen kiinnittänyt huomiota samankaltaisiin asioihin.

Aina juomisen puheeksi ottaminen ei korjaa tilannetta, mihin on syytä varautua. Tärkeintä on, että asiasta ei vaieta tai sitä hävetä. Alkoholia ongelmallisesti käyttävä tarvitsee usein aikaa asian sulatteluun, joten aiheeseen kannattaa palata myöhemmin uudelleen. Mikäli huomaat, että toinen tekee muutoksia ja vähentää juomistaan, pyri huomioimaan se ja muistamaan kannustava palaute.

Melko tyypillistä on, että alkoholia ongelmallisesti käyttävä ensin lupailee asioita läheisen rauhoittamiseksi, mutta todelliset muutokset jäävät ohuiksi. Muista myös, että vaikka toinen syyttäisi sinua juomisestaan, liiallinen alkoholinkäyttö ei ole läheisen syytä. Syyllistyä ei kannata, vaan pyrkiä rehelliseen ja avoimeen keskusteluun.

On myös täysin oikein näyttää omat tunteensa, jos esimerkiksi tärkeä meno menee ohi toisen juomisen vuoksi. Tunteista ja eri tilanteisiin liittyvistä huomioista puhuminen jälkeenpäin tuo usein keskusteluun syvyyttä ja havainnollistaa tilannetta toiselle.

Pidä huolta omasta jaksamisestasi

Ammattilaisen apua on saatavilla molemmille osapuolille. Läheistä ei voi pakottaa hoitoon, mutta erilaisista vaihtoehdoista voi ottaa selvää. On erittäin tärkeää, että pidät huolta omasta hyvinvoinnistasi ja jaksamisestasi. Kun voit itse paremmin, se tukee myös toisen osapuolen kamppailua alkoholin kanssa.

Pohjoisklinikalla olemme erikoistuneet nimenomaan alkoholiongelmien tunnistamiseen ja hoitoon. Meillä ei alkoholia kauhistella muttei kaunistellakaan. Siitä puhutaan avoimesti, suoraan ja rehellisesti – sekä kunnioittavasti. Meille voit tulla myös silloin, kun sinua painaa tai huolettaa läheisen tilanne.

Haluankin rohkaista sinua pitämään huolta omasta jaksamisestasi: huomioi omat tarpeesi, ota rohkeasti asia puheeksi läheisesi kanssa ja hae tukea myös itsellesi.

Kirjoittaja

Markus Partanen
LL, päihdelääketieteen erityispätevyys

Markus Partanen on päihdelääketieteen erityispätevyyden suorittanut lääkäri. Markus työskentelee A-klinikka Oy:n ylilääkärinä.

Image
Lääkäri Markus Partanen

Saat meiltä ajan nopeasti ja helposti

Haluamme tukea ja auttaa sinua alkoholiin liittyvissä huolissa ja ongelmissa mahdollisimman varhain. Pohjoisklinikalle pääset nopeasti ilman jonoja.

Varaa aika verkosta

Katso myös

Läheisen tuki Parivastaanotto

Lue lisää

Alkoholin haitallinen käyttö Alkoholismi Läheinen, näin otat juomisen puheeksi Pohjoisklinikalla autamme, jos alkoholi mietityttää