
Tervetuloa Pohjoisklinikalle
Pohjoisklinikalta saat apua alkoholiin ja muihin päihteisiin liittyvissä huolissa ja ongelmissa. Olemme täällä sinua varten.
Nainen, juotko liikaa? Et ole yksin
Useampi kuin joka kymmenes työssäkäyvä nainen käyttää alkoholia yli riskirajojen. On siis melko tavallista, että omaa oloa yritetään helpottaa alkoholilla esimerkiksi stressaavassa elämäntilanteessa.
Tuntuuko siltä, että alkoholia tulee käytettyä liikaa? Onko lasillinen tai kaksi enemmän sääntö kuin poikkeus sosiaalisissa tilanteissa? Nolottaako illan tapahtumat tai vaivaako väsymys juomista seuraavana päivänä? Tai voisiko jatkuvasti väsynyt olo johtuakin alkoholinkäytöstä?
Jos alkoholi alkaa vaikuttaa omaan arkeen ja terveyteen, siihen on hyvä havahtua mahdollisimman varhain. Pohjoisklinikalla voit pohtia näitä kysymyksiä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ja löytää niihin sinulle sopivia ratkaisuja. Palvelumme tukevat hyvinvointiasi kokonaisvaltaisesti.
Mietityttääkö alkoholinkäyttö? Varaa ensikäynti
Huoli on hyvä mittari
Alkoholin riskikäytöllä tarkoitetaan sitä, että alkoholista ei ole seurannut vielä merkittäviä fyysisiä tai psyykkisiä haittoja, mutta niiden ilmaantuminen on todennäköistä. Naisella riski haittoihin on korkea, jos alkoholia käyttää toistuvasti 12–16 annosta viikossa tai enemmän.
Kohtalaisen riskin raja täytyy esimerkiksi silloin, jos juo päivittäin yhden lasillisen mietoa viiniä.
Kohtalaisen riskin rajana pidetään seitsemää annosta viikossa. Kohtalaisen riskin raja täytyy esimerkiksi silloin, jos juo päivittäin yhden lasillisen (12 cl) mietoa viiniä. Myös runsaaseen kertajuomiseen (5–6 annosta kerralla tai enemmän) liittyy huomattavia riskejä erityisesti sen toistuessa viikoittain.
Moni kuitenkin huomaamattaan aliarvioi juomiensa alkoholiannosten määrän. Yksinkertaistettuna voisi sanoa, että alkoholinkäyttö ei ole enää kohtuullista, mikäli se mietityttää tai läheiset ovat huomauttaneet juomisesta.
Alkoholin vaikutukset terveyteen
Alkoholin liiallinen käyttö vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin lukuisilla tavoilla. Tyypillisiä alkoholinkäytön aiheuttamia ongelmia ovat unettomuus, ahdistus ja masennus. Alkoholi sisältää myös paljon elimistölle turhia kaloreita, ja liiallinen käyttö aiheuttaakin usein ylipainoa ja maksan rasvoittumista.
Alkoholin runsas käyttö lisää myös lukuisten syöpien riskiä, ja jo vähäisempikin käyttö lisää merkittävästi rintasyöpäriskiä.
Lisäksi monien sydän- ja verisuonisairauksien, kuten verenpainetaudin ja eteisvärinän, riski kasvaa. Alkoholi pahentaa myös esimerkiksi vaihdevuosioireita sekä monia ihosairauksia. Alkoholin runsas käyttö lisää myös lukuisten syöpien riskiä, ja jo vähäisempikin käyttö lisää merkittävästi rintasyöpäriskiä.
Jos elimistö ei ehdi toipua kunnolla juomiskertojen välillä, saattaa seurauksena olla jatkuvaa ärtymystä, josta perhe, parisuhde tai muut sosiaaliset suhteet voivat kärsiä. Moni ei tule myöskään ajatelleeksi sitä, kuinka runsas alkoholinkäyttö voi vaikuttaa kielteisesti seksiin esimerkiksi vähentämällä kiinnostusta, turruttamalla aistimuksia ja kuivattamalla limakalvoja.
Alkoholi vaikuttaa myös erityisen haitallisesti hermostoon, joten jos olet huolissasi muististasi, kannattaa alkoholinkäyttöä vähentää, vaikka riskirajat eivät ylittyisikään. Jos alkoholinkäytön vähentämisessä onnistuu, moni huomaa kasvojen kapenevan turvotuksen häviämisen myötä, painon putoavan ja jaksamisen paranevan.
Älä viivyttele avun hakemisessa
Alkoholinkäytön vaikutukset ovat joka tapauksessa yksilöllisiä, ja usein on vaikea tunnistaa, mihin jokin oire liittyy. Pohjoisklinikalla alkoholiin liittyvien ongelmien ja niiden varhaisten vaiheiden tunnistaminen on erityisosaamistamme. Autamme tilanteissa, joissa juominen on vasta lipsumassa hallinnasta, sekä pidemmälle edenneissä alkoholiin liittyvissä ongelmissa.
Mietityttääkö alkoholinkäyttö? Varaa ensikäynti
Kannattaa muistaa, että et ole asian kanssa yksin. Tilastot osoittavat, että alkoholiriippuvuus eli alkoholismi on viime vuosina yleistynyt huomattavasti myös naisilla. Alkoholismi on sairaus siinä missä muutkin sairaudet ja sitä tulee hoitaa sen mukaisesti. Jokaiselle meistä voi kehittyä ongelmia alkoholinkäytön hallinnan kanssa, jos juo riittävästi.
Alkoholin ongelmallista käyttöä yritetään usein salailla ja avun hakemisessa viivytellä.
Alkoholin ongelmallista käyttöä yritetään usein salailla ja avun hakemisessa viivytellä, vaikka ammattilaisen vastaanotolle kannattaisi hakeutua mahdollisimman varhain. Itselleenkin voi olla vaikea olla rehellinen ja arvioida omaa juomistaan objektiivisesti. Pohjoisklinikan vastaanotolla ammattilainen osaa kertoa, millaisia terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä riskejä juomiseesi liittyy.
Kirjoittaja
Pilvi Cornet, yleislääketieteen erikoislääkäri, päihdelääketieteen erityispätevyys
Varaa aika ensikäynnille
Uutena asiakkaana voit aloittaa varaamalla maksuttoman 20 minuutin ensikäynnin päihdehoitajalle. Etävastaanotolle pääset mistä tahansa päin Suomea.
Tutustu Pohjoisklinikan palveluihin
Lue lisää
Päivi alkoi lipitellä viiniä päiviensä ratoksi: ”Join yksinäisyyteen – nyt tiedän, ettei alkoholi toimi lääkkeenä” Päihdelääkäri: ”Ei pidä hakea apua vasta sitten, kun on jo menettänyt kaiken”