Image
Turhautunut mies pöydän ääressä

Tervetuloa Pohjoisklinikalle

Pohjoisklinikalta saat apua alkoholiin ja muihin päihteisiin liittyvissä huolissa ja ongelmissa. Olemme täällä sinua varten.

Varaa aika verkosta

Mitä jos kaiken takana onkin alkoholi?

Turhauttaako, stressaako tai väsyttääkö? Mitä jos alkoholi vain pahentaa tilannetta? Alkoholiin liittyvien ongelmien hoitoon erikoistunut Pohjoisklinikka auttaa tilanteen selvittelyssä.

Moni työikäinen painiskelee riittämättömän unen, alituisen työstressin ja perheenjäsenten toiveiden ristipaineessa. Omasta hyvinvoinnista ei välttämättä ehdi pitämään huolta ja kilojakin kertyy. Rentoutusta ja omaa vapaahetkeä saatetaan hakea yhden tai muutaman korkkaamisesta. Huolet tuntuvat väistyvän ja nukahtaminenkin helpottuu.

Alkoholista aiheutuu monenlaista harmia

Alkoholin vaikutusta ei kannata aliarvioida. Yli kaksi annosta riittää heikentämään unta, vaikka nukahtaminen saattaakin tuntua illalla helpommalta. Liiallinen juominen on myös yleinen syy unettomuudelle. Huonosti nukutut yöt lisäävät stressiä. Kun elimistöä kuormittaa vähäisen unen ja stressin lisäksi alkoholi, palautuminen vaikeutuu entisestään.

Liikunta on hyväksi sekä unen että stressin kannalta. Krapulaisena sali tai lenkkeily on kuitenkin helppo jättää väliin – eikä alkoholia ja urheilua pitäisikään yhdistää. Palautusjuomanakaan alkoholi ei toimi, sillä se vain hidastaa palautumista. Runsas juominen näkyy usein myös painonnousuna. Sen lisäksi, että alkoholi sisältää paljon energiaa, se lisää ruokahalua.

Toisaalta säännöllinen juominen myös aiheuttaa ahdistusta tai pahentaa masennusta.

Alkoholilla on iso vaikutus myös henkiseen jaksamiseen. Joskus juominen voi olla yhteydessä jopa masennukseen tai ahdistukseen. Jos ahdistusta yrittää lievittää juomalla, se johtaa helposti säännölliseen ja runsaaseen juomiseen. Toisaalta säännöllinen juominen myös aiheuttaa ahdistusta tai pahentaa masennusta.

Puolison puheet kannattaa ottaa todesta

Mutta mistä tietää, juoko liikaa? Tilastojen mukaan useampi kuin joka kymmenes suomalainen käyttää alkoholia niin paljon, että juomisesta voi olla haittaa terveydelle. Silti korkean riskin käyttäjistä reilusti yli puolet pitää itseään kohtuukäyttäjänä. Omaa alkoholinkäyttöä voi olla vaikea arvioida totuudenmukaisesti.

Läheisen huoli kannattaa ottaa vakavasti, sillä alkoholiongelma vaikuttaa koko perheeseen.

Liialliseen juomiseen saattaa havahtua, kun puoliso tai muu läheinen ottaa sen puheeksi. Suomessa alkoholin ajatellaan usein kuuluvan sosiaalisiin tilanteisiin ja erityisesti juhlahetkiin. Toisen alkoholinkäyttöä voi olla vaikea lähteä kyseenalaistamaan – eikö kaikille mene silloin tällöin yli? Läheisen huoli kannattaa ottaa vakavasti, sillä alkoholiongelma vaikuttaa koko perheeseen.

Ammattilaisesta on apua tilanteen selvittelyssä

Ongelmallisessa juomisessa voi olla kyse riskikäytöstä, haitallisesta käytöstä tai alkoholismista. Alkoholismia kutsutaan myös alkoholiriippuvuudeksi, ja sen kohdalla puhutaan jo kroonisesta sairaudesta. Suomalaisista miehistä noin kahdeksan prosenttia sairastaa alkoholismia. Alkoholismiin on syytä hakea apua ammattilaiselta, sillä useimmiten tarvitaan pidempikestoista, tiiviimpää hoitoa.

Suomalaisista miehistä noin kahdeksan prosenttia sairastaa alkoholismia.

Ammattilaisen avusta voi olla hyötyä jo silloin, kun riskikäyttäjänä päivittää omia juomistottumuksiaan. Muutoksen tekeminen on yleensä sitä helpompaa mitä lievemmistä ongelmista on kyse.

Pohjoisklinikalla olemme erikoistuneet alkoholiin liittyvien ongelmien tunnistamiseen ja hoitoon. Ammattilaisemme palvelevat yksityisesti etävastaanotolla ja toimipisteessämme Helsingin Rautatientorin kulmalla.

Varaa aika ensikäynnille

Uutena asiakkaana voit aloittaa varaamalla maksuttoman 20 minuutin ensikäynnin päihdehoitajalle. Etävastaanotolle pääset mistä tahansa päin Suomea.

Varaa ensikäynti verkosta

Tutustu Pohjoisklinikan palveluihin

Palvelut Vastaanotot Hinnasto

Lue lisää

Krapulassa Mikko katsoi kellosta, milloin voi jo alkaa ottaa olutta: ”Häpesin myöntää edes itselleni, että join liikaa” Päihdelääkäri: ”Ei pidä hakea apua vasta sitten, kun on jo menettänyt kaiken”