
Tervetuloa Pohjoisklinikalle
Pohjoisklinikalta saat apua alkoholiin ja muihin päihteisiin liittyvissä huolissa ja ongelmissa. Olemme täällä sinua varten.
Krapulassa Mikko katsoi kellosta, milloin voi jo alkaa ottaa olutta: ”Häpesin myöntää edes itselleni, että join liikaa”
Mitä enemmän ravintolayrittäjä Mikko lääkitsi stressiään alkoholilla, sitä hermostuneemmaksi hän muuttui.
Mikolla on takanaan jälleen viisi iltaa jatkunut tissuttelu. 40-vuotias espoolaismies istahtaa tietokoneen ääreen ja ryhtyy googlaamaan. Mikko päätyy Pohjoisklinikan nettisivuille, jotka näyttävät hänen mielestään helposti lähestyttäviltä.
Mikko tuntee olonsa stressaantuneeksi. Hänen käytöksensä on alkanut muuttua humalassa entistä aggressiivisemmaksi niin töissä kuin kotona. Hän on ajautunut yhä useammin riitatilanteisiin muiden ihmisten kanssa.
Ehkä jokin on vinossa, Mikko miettii. Mies on kyllästynyt siihen, miten alkoholi tuntuu hallitsevan elämää.
Ajatus avun hakemisesta herättää hänessä häpeän tunteita ja leimaantumisen pelkoa.
"Eikö minun pitäisi olla oikeasti huonossa kunnossa, niin kuin alkoholistit ovat?”
Aikoinaan musiikin tekeminen toi alkoholin mukaan parikymppisen Mikon kuvioihin. Musiikkialalla vietettiin usein kosteita iltoja.
Kun muusikon ura jäi tauolle, Mikko päätyi töihin ravintola-alalle ja sai kaksi lasta. Vuosikaudet jatkunut masennus kuitenkin voimistui aika ajoin. Oluenjuonti tuntui siirtävän synkkyyttä myöhemmäksi – ja alkoholinkäytön luonne alkoi vaivihkaa muuttua.
Mietityttääkö alkoholinkäyttö? Varaa ensikäynti
Viitisen vuotta sitten Mikko päätti ryhtyä itse ravintolayrittäjäksi. Työtahti muuttui kausiluonteiseksi: välillä koko aika kului intensiiviseen työntekoon. Oluesta tuli Mikolle stressinpurkukeino.
Ajattelin, että kun saan hoidettua kaikki asiat, ansaitsen palkinnon. Se palkinto oli aina olut.
Ravintolan omistajana Mikko oli oman itsensä pomo – ja alkoholin saatavuus parani.
”Päivät krapulassa katsoin kelloa, milloin moraalikompassi antaa myöten alkaa ottaa olutta. Saatoin päättää kesken päivän, että olenkin vapaalla. Työntekijäni jatkoivat töitä”, Mikko kertoo ja pitää tauon.
”Aamulla menin kuitenkin aina töihin ja sain myös nukuttua vähän välissä. Mutta mitä enemmän lääkitsin stressiäni alkoholilla, sitä hermostuneemmaksi muutuin.”
Vaikka Mikko vähätteli ja salasi juomisensa määrää, hän alkoi saada läheisiltään palautetta runsaasta alkoholinkäytöstään.
Jollain tasolla Mikko tiedosti olevansa kierteessä, josta hän ei päässyt irti omin avuin. Kun mies oli löytänyt Pohjoisklinikan verkkosivut, hän päätti kokeilla ajan varaamista itselleen.
”Sain ajan vastaanotolle tosi nopeasti. Tahdoin sinne niin pian kuin mahdollista.”
Ensimmäinen käynti Pohjoisklinikalla järjestyi etäyhteyksin ja kesti noin 45 minuuttia.
”Tunnistin heti murteesta, että työntekijä oli samalta seudulta kotoisin kuin minä olin alkujaan. Työntekijä oli mielestäni rempseä täti, mikä oli positiivista.”
Työntekijä esitteli Mikolle palveluvaihtoehdot, ja he valitsivat yhdessä hänen elämäntilanteeseen sopivan hoitokokonaisuuden.
”Sain heti hyvin apua ja infoa. Toiminta oli selkää, yksinkertaista ja suoraviivaista. Silti häpesin myöntää edes itselleni, että join liikaa.”
Kun pääsin yli siitä ajatuksesta, että hoidon tarkoitus oli päästä minun ja rakkaimman harrastukseni väliin, olin jo pitkällä.
Mikko kävi Pohjoisklinikalla kaikkiaan puoli vuotta – ja tuon ajan hän on pysynyt raittiina. Tapaamisia kasvokkain oli kerran kuussa.
Lisäksi Mikko kävi läpi verkkoterapian, jonka tehtäviä voi tehdä missä ja milloin vain. Tehtävien kautta pyritään selvittämään esimerkiksi, millaiset ovat ihmisen omat vahvuudet ja haavoittuvuudet alkoholinkäyttöön liittyvissä tilanteissa. Ajatusmallit ylläpitävät käyttäytymistä.
”Tehtäviä tekemällä tunnistin naurettavuuden omassa toiminnassani. Aloin jäädä itselleni kiinni lukuisista ajatusvääristymistä. Prosessi oli jopa ihan hauska.”
Mikko ymmärsi, että ravintolatyön ja masennuksen yhdistelmä oli osoittautunut hänelle riskiksi elämänvaiheessa, johon osui myös vastoinkäymisiä. Hän oli taipuvainen ylisuorittamaan arkeaan.
Mietityttääkö alkoholinkäyttö? Varaa ensikäynti
”Ajattelin, että kun saan hoidettua kaikki asiat, ansaitsen palkinnon. Se palkinto oli aina olut”, Mikko kertoo.
”Oivalsin, että stressiä aiheutti juuri se alkoholi – ja kyvyttömyys purkaa stressiä muuten kuin olutta juomalla.”
Mikko kokee, että hän pystyi virittämään aivonsa uudelleen Pohjoisklinikan hoidon ansiosta. Hoidon päättyminen tuntui Mikosta haikealta, mutta toisaalta myös siltä, että hän oli saavuttanut jotain.
”Olen kiitollinen Pohjoisklinikalta saamistani työkaluista. Ilman apua en olisi raitistunut.”
Olen kiitollinen Pohjoisklinikalta saamistani työkaluista.
Mikko oppi kiinnittämään huomiota elämänlaatuunsa. Parhaillaan hän yrittää tehdä mahdollisimman paljon sellaisia asioita, joista nauttii. Mikko on hakeutunut rakastamiensa ihmisten ja musiikin pariin.
”Mietin vieläkin, mikä minusta tulee isona. Psykologin ammatti olisi vahvoilla. Yritän kuitenkin välttää stressaavia tilanteita. Olen opetellut sanomaan joskus myös ei.”
Mikko on helpottunut. Hän kokee kuitenkin, ettei voi enää jatkaa päätoimista työskentelyä ravintola-alalla.
”Koska alkoholi on ollut niin isossa roolissa elämässäni, minun pitää opetella uusi tapa toimia lähes kaikissa tilanteissa. On löydettävä kokonaan uusi identiteetti. On tässä vielä aika paljon duunia.”
Mikko esiintyy artikkelissa muutetulla nimellä yksityisyytensä suojaamiseksi ja asian arkaluontoisuuden vuoksi. Natiiviartikkeli on julkaistu alun perin HS.fi:ssä.
Varaa aika ensikäynnille
Uutena asiakkaana voit aloittaa varaamalla maksuttoman 20 minuutin ensikäynnin päihdehoitajalle. Etävastaanotolle pääset mistä tahansa päin Suomea.
Tutustu Pohjoisklinikan palveluihin
Vastaanotot Verkkoterapia Hinnasto
Lue lisää
Päihdelääkäri: ”Ei pidä hakea apua vasta sitten, kun on jo menettänyt kaiken” Testaa, juotko liikaa – 10 kysymystä alkoholinkäytöstä