Image
Mies juoksulenkki

Tervetuloa Pohjoisklinikalle

Pohjoisklinikalta saat apua alkoholiin liittyvissä huolissa ja ongelmissa. Olemme täällä sinua varten.

Varaa aika verkosta

Miksi alkoholinkäytön vähentäminen kannattaa? 7 hyvää syytä

Useampi kuin joka kymmenes suomalainen juo niin paljon, että alkoholiin liittyvien haittojen ilmaantuminen on todennäköistä. Katso seitsemän hyvää syytä vähentää alkoholinkäyttöä.

Jo pienestäkin alkoholinkäytön vähentämisestä voi seurata tuntuvaa hyötyä. Osa vaikutuksista on havaittavissa nopeasti, osa parantaa terveyttäsi pidemmällä aikavälillä.

 1. Nukut paremmin. Alkoholi alkaa vaikuttaa unen laatuun maltillisestikin juotuna. Moni kokee, että alkoholi helpottaa nukahtamista, vaikka todellisuudessa unen laatu kärsii. Jatkuvasti väsynyt olo voi johtua runsaasta juomisesta. Alkoholin liiallinen käyttö on myös yleinen syy unettomuudelle.
   
 2. Jaksat paremmin. Alkoholinkäyttö kuormittaa kehoa ja heikentää unen lisäksi palautumiskykyä. Myös aivot kärsivät juomisesta, joten vähentämisen myötä sinulla voi olla keskittyneempi olo ja muistikin pelaa paremmin.
   
 3. Mielialasi kohoaa. Alkoholi laskee mielialaa runsaasti käytettynä ja voi pahentaa esimerkiksi masennusoireita. Joskus alkoholia käytetään vaikeiden tunteiden välttelyyn, vaikka omaa hyvinvointia parantaisi stressin ja muiden hankalien tunteiden kohtaaminen ja käsitteleminen.
   
 4. Ulkonäkösi kohenee ja painonhallinta on helpompaa. Moni huomaa kasvojensa kapenevan, kun alkoholin aiheuttama turvotus häviää. Myös iho voi paremmin. Alkoholi sisältää runsaasti turhia kaloreita, joten paino voi alkaa jopa laskea, kun juomista vähentää.
   
 5. Seksielämä toimii paremmin. Alkoholi turruttaa seksuaaliselle kanssakäymiselle tärkeitä tunteita ja aistimuksia. Pari annosta alkoholia voi rentouttaa, mutta sitä suuremmat määrät alkavat vaikuttaa haitallisesti. Paljon alkoholia käyttävillä miehillä esiintyy erektioon liittyviä ongelmia.
   
 6. Pysyt terveempänä. Alkoholi kasvattaa syöpäriskiä jo kohtuullisesti käytettynä. Alkoholiin liittyy myös lukuisia muita terveyshaittoja, sillä se kohottaa verenpainetta ja altistaa esimerkiksi sydämen rytmihäiriöille. Myös maksa alkaa voida paremmin, kun alkoholinkäyttöä vähentää.
   
 7. Alkoholinkäyttöön liittyvien ongelmien todennäköisyys vähenee. Kun alkoholia käyttää pitkään yli riskirajojen, kasvaa todennäköisyys siihen, että alkoholista tulee ongelma. Jos juomisen vähentäminen tuntuu vaikealta, kannattaa hakea apua. Ammattilaisen tuella löydät itsellesi sopivia keinoja vähentää alkoholin haitallista käyttöä.

Saat meiltä ajan nopeasti ja helposti

Haluamme tukea ja auttaa sinua alkoholiin liittyvissä huolissa ja ongelmissa mahdollisimman varhain. Pohjoisklinikalle pääset nopeasti ilman jonoja.

Varaa aika verkosta

Lue lisää

Alkoholin haitallinen käyttö Alkoholismi Mikä on liikaa? Näin arvioit alkoholinkäyttöäsi Pohjoisklinikalla autamme, jos alkoholi mietityttää

Katso myös

Pohjoisklinikan palvelut Vastaanotot Verkkoterapia