Back to top

Alkoholi ja terveys

Alkoholinkäyttö voi vaikuttaa terveyteen haitallisesti ja heikentää mielen hyvinvointia lukuisilla eri tavoilla. Runsaaseen alkoholinkäyttöön voi liittyä esimerkiksi unettomuutta ja masennusta.


Mostphotos

Alkoholi ja unettomuus

Pieni määrä alkoholia saattaa ajoittain rentouttaa ja helpottaa nukahtamista. Jos alkoholia juo yli kaksi annosta, jo se riittää heikentämään unta. Alkoholi vaikuttaa uneen rikkomalla unen rakenteen ja lamaamalla keskushermostoa. Erityisesti säännöllisesti käytettynä alkoholia tarvitaan entistä suurempia annosmääriä rentouttavan vaikutuksen saavuttamiseksi.

Alkoholi ei helpota nukahtamista, vaan pahentaa unettomuuskierrettä

Paljon käytettynä alkoholi vaikuttaa uneen ja nukkumiseen usealla tavalla. Alkoholin juominen muun muassa vähentää syvää unta ja lisää painajaisia ja levottomuutta sen aikana. Alkoholi voi myös vaurioittaa aivojen uni-valveen säätelykeskuksia. Liiallisen juomisen vaikutuksesta ”sammuminen” ei ole oikeaa unta, vaan vaarallinen myrkytystila.

Alkoholin liiallinen käyttö on yleinen syy unettomuudelle. Alkoholi ei todellisuudessa helpota nukahtamista, vaan pahentaa unettomuuskierrettä.

Alkoholi ja stressi

Stressin syynä voi olla esimerkiksi kiire, ongelmat työelämässä ja äkilliset elämänmuutokset. Haasteellisten tilanteiden ja vaatimusten lisäksi myös myönteiset muutokset elämässä voivat aiheuttaa stressiä. Erityisesti pitkäaikainen stressi voi olla usealla tapaa haitallista, lyhytaikaista tai määräaikaista stressiä on helpompi sietää.

Yleisiä stressin psyykkisiä oireita ovat ärtymys, levottomuus, muistiongelmat ja unen häiriöt. Stressi voi näkyä myös fyysisinä oireina, kuten päänsärkynä, sydämentykytyksenä, pahoinvointina tai flunssakierteenä.

Alkoholi vain lisää stressiä kuormittaessaan elimistöä entisestään

Stressaantuneena omaa oloa yritetään joskus helpottaa alkoholilla tai muilla päihteillä. Stressiin liittyen onkin hyvä tarkistaa alkoholin käyttöön liittyviä tottumuksiaan ja keskustella tarvittaessa asiasta lääkärin kanssa. 

Kun stressin oireita yritetään lievittää alkoholilla, seurauksena on usein vain entistä kuormittavampi tilanne. Alkoholin vaikutuksesta uni ei syvene kunnolliseksi uneksi, mikä lisää väsymystä ja hankaloittaa arjessa selviytymistä entisestään.

Alkoholi, ahdistus ja masennus

Ahdistus ja erilaiset pelot ovat osa ihmisen elämää. Ylikorostuneina ne voivat kuitenkin heikentää hyvinvointia ja vaikeuttaa arjessa ja työssä jaksamista. Ahdistus voi olla jatkuvaa tai kohtauksenomaista. Se voi ilmetä esimerkiksi paniikkioireina joissain tietyissä tilanteissa. Paniikkioireet tuntuvat kehossa muun muassa sydämen tykytyksenä, huimauksena tai rintakipuna.

Masennusoireet voivat johtua myös alkoholista

Ahdistuksen lisäksi masennus heikentää hyvinvointia usealla tavalla. Masennuksen tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi mielialan lasku, unen häiriöt, väsyneisyys ja toivottomuuden tunteet. Masennus voi aiheuttaa myös kipuja tai muita fyysisiä oireita. Voimistuessaan masennus heikentää työ- ja toimintakykyä.

Alkoholinkäyttö voi olla kytköksissä ahdistukseen tai masennukseen. Ahdistukseen alkoholi vaikuttaa kahdella tapaa: toisaalta alkoholi voi lievittää ahdistuneisuutta, mikä saattaa helposti johtaa alkoholin säännölliseen ja runsaaseen käyttöön. Toisaalta alkoholi rasittaa ja herkistää ihmisen elimistöä, mikä voi aiheuttaa voimakkaita ahdistuksen tuntemuksia.

Erityisesti paniikkikohtausten taustalla saattaa olla pidempään jatkunutta alkoholinkäyttöä. Alkoholi voi aiheuttaa myös huomattavia masennusoireita.

Ahdistus ja masennus on tärkeä tunnistaa, jotta tilanteeseen voidaan tarjota oikeanlaista apua

Ahdistuneisuus ja masennus on tärkeä tunnistaa, jotta ammattilainen voi tarjota tilanteeseen soveltuvaa apua. Riittävä apu voi olla jo muutama tapaaminen ammattilaisen kanssa. Esimerkiksi alkoholin aiheuttamat masennusoireet lievittyvät usein muutamassa viikossa alkoholin käytön lopettamisen jälkeen.

Alkoholi ja seksi

Alkoholi turruttaa seksuaaliselle kanssakäymiselle tärkeitä tunteita ja aistimuksia. Pari annosta alkoholia voi rentouttaa, mutta sitä suuremmat määrät alkavat vaikuttaa seksiin haitallisesti.

Miehillä impotenssi eli erektion heikkous tai puuttuminen on tavallinen ongelma, jos juominen on runsasta. Lisäksi orgasmin saavuttaminen voi estyä. Naisilla liiallisesta alkoholinkäytöstä voi seurata ongelmia orgasmin saavuttamisen lisäksi seksuaalisessa kiinnostuksessa tai kiihottumisessa. Usein kyse on hormonihäiriöistä, jotka tyypillisesti palautuvat normaaliksi viimeistään puolen vuoden kuluttua juomisen lopettamisesta. Naisilla kroonisesta alkoholinkäytöstä voi seurata myös kuukautishäiriöitä ja hedelmättömyyttä.

Alkoholin runsas käyttö voi näkyä ongelmina seksissä ja parisuhteessa

Jos seksiin liittyvät ongelmat jatkuvat pitkään vielä alkoholin käytön vähentämisen jälkeen, syy on usein psyykkinen, kuten huoli tai paineet seksiin liittyen. Aiheesta voi olla hyödyllistä keskustella ammattilaisen kanssa, jolloin voidaan sulkea pois elimelliset syyt. Etenkin pidempään jatkuneissa ongelmissa on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Liikunta
MostPhotos

Alkoholi ja liikunta

Alkoholinkäyttö ei ole suositeltavaa ennen liikuntaa. Jo kaksi annosta alkoholia vaikuttaa tasapainoon ja koordinaatiokykyyn, mikä lisää loukkaantumisen riskiä.

Alkoholi ei toimi palautusjuomana

Alkoholin vaikutuksen alaisena liikkuminen on myös tehotonta, sillä alkoholi muun muassa hidastaa lihasten aineenvaihduntaa ja lisää nestehukan vaaraa. Alkoholia ei kannata myöskään käyttää liikunnasta palautumiseen, sillä alkoholi hidastaa palautumista ja vaikuttaa kehon lämmönsäätelyyn.

Liikunta krapulaisena alkoholinkäyttöä seuraavana päivänä on hyödytöntä, sillä elimistö ei ole ehtinyt toipua alkoholin vaikutuksista ja liikunta on raskaampaa. Suorituskyky ei ole korkeimmillaan krapulaisena. Krapulassa urheilemisesta voi seurata jopa rytmihäiriöitä.

Alkoholi ja painonhallinta

Painonhallinta on tärkeää hyvinvoinnin ja elämänlaadun kannalta. Sen kannalta keskeisiä ovat jokapäiväiset tottumukset.

Alkoholin runsaasta käytöstä voi seurata painonnousua, sillä alkoholijuomat sisältävät runsaasti kaloreita. Alkoholi myös lisää ruokahalua ja voi vaikeuttaa säännöllisestä ruokailurytmistä kiinni pitämistä. Lisäksi runsas juominen voi vähentää liikkumista.

Alkoholin runsas käyttö hankaloittaa painonhallintaa

Alkoholi lihottaa erityisesti vyötäröä, sillä siitä saatu energia kertyy rasvakudokseksi vyötärön seudulle. Vyötärölihavuus puolestaan lisää rasvamaksan riskiä. Painonhallinta ehkäisee maksasairauksien lisäksi aineenvaihdunnan häiriöitä, kuten kakkostyypin diabetesta.


MostPhotos

Alkoholi ja perhe

Alkoholiin ja muihin päihteisiin liittyvistä ongelmista usein vaietaan, mikä viivästyttää avun hakemista. Se vaikuttaa kuitenkin koko lähipiiriin, erityisesti samassa taloudessa asuvaan puolisoon tai lapsiin.

Alkoholinkäyttö ei ole enää kohtuullista, jos se mietityttää

Läheisten osoittama huoli voi kertoa siitä, että alkoholinkäyttö on ongelmallista. Onko perheenjäsen kysellyt juomisesta tai ehdottanut, että sitä kannattaisi vähentää?

Lasta voi huolestuttaa aikuisten tavanomaisina pitämät asiat, kuten maltillinenkin päihtymystila tai krapula. Haitallinen alkoholinkäyttö perheessä voi vaikuttaa voimakkaasti lapsuuteen ja näkyä vielä aikuisuudessakin. Jos alkoholinkäyttö on ongelmallista, vanhemman on tärkeää hakea apua tilanteeseen.

Alkoholin terveyshaitat

Alkoholin aiheuttamat terveyshaitat vaihtelevat alkoholinkäytön määrän mukaan. Jo melko tavanomainen alkoholinkäyttö lisää riskiä erilaisiin syöpiin ja tapaturmiin.

Sairauksia, joiden ainoa tai merkittävin syy on runsas alkoholinkäyttö, kutsutaan alkoholisairauksiksi. Niitä ovat esimerkiksi alkoholismi, alkoholimaksasairaudet ja haimatulehdus.

Alkoholin vaikutukset terveyteen ovat yksilöllisiä

Runsas alkoholinkäyttö aiheuttaa myös muun muassa psykiatrisia sairauksia, verisairauksia, hormonihäiriöitä ja aivoverenvuotoja. Maksasolut voivat tulehtua runsaan ja jatkuvan alkoholinkäytön seurauksena, mikä johtaa pidemmän ajan kuluessa maksakirroosiin. Lisäksi alkoholi on yleisin syy äkilliselle haimatulehdukselle.

Vaikka joskus puhutaan, että alkoholi ehkäisisi sydänsairauksia, sen muut haittavaikutukset kumoavat saavutettavissa olevan hyödyn. Runsaasta alkoholinkäytöstä on vain haittaa sydämen ja verisuonten terveydelle, sillä alkoholi kohottaa verenpainetta ja erityisesti runsaammin käytettynä lisää sydämen rytmihäiriöitä.

Myös alkoholin käyttötapa vaikuttaa riskeihin

Jos juodaan humalaan asti, lisääntyy sydäninfarktin ja aivoverenkierron häiriön vaara merkittävästi. Pidempiaikainen runsas juominen myös rappeuttaa sydänlihasta. Syöpäriskiä alkoholi kasvattaa jo kohtuullisesti käytettynä.

Jos alkoholin aiheuttamat terveyshaitat mietityttävät omalla kohdalla, asiasta on hyvä keskustella lääkärin kanssa.